Stylové pleteniny

Inspirace módou sedmdesátých a devadesátých let minulého století přinesla živý zájem o pleteniny, zejména svetry, s viditelnou strukturou a prolamovanou vazbou. Pleteniny jsou však v našem oblečení přítomny nejen ve formě svetrů a kardiganů, ale také šatů, triček a – zejména těch elastických, měkkých a pohodlných. 

 

Víte, čím se vyznačují pleteniny? V tomto příspěvku se dozvíte více o jejich specifikách, takže bude mnohem snazší vybrat ten správný materiál pro projekt, na kterém právě pracujete! 

Látky a pleteniny – jaký je rozdíl 

Jak název napovídá, látky jsou tkané materiály a pleteniny se vyrábějí "pletením". To, co odlišuje tkaniny a pleteniny, je způsob tkaní jednotlivých vláken.

 

Pleteniny jsou plochý textilní výrobek, který se vyrábí vytvořením řad nebo sloupců oček. Nejmenším prvkem pleteniny je očko. Pletené stehy uspořádané vodorovně vedle sebe tvoří řadu ok. Stehy uspořádané svisle nad sebou tvoří sloupec stehů. 

 

Celá konstrukce musí být dostatečně pružná a roztažitelná ve všech směrech. Typ pleteniny závisí na tom, jak dlouhá je nit v jednom stehu a kolik řad a sloupců je v celku, díky čemuž mohou být pleteniny hladké, prolamované, vzorované, texturované nebo s vlasem vláken. Výběr správného materiálu samozřejmě závisí na vašich konkrétních potřebách. 

Móda pro sedmdesátá léta – vintage úplety a další

Inspirace módou sedmdesátých let nevyprchá a vypadá to, že tu s námi ještě nějakou dobu zůstane. Co to znamená? Vícebarevné pleteniny, samozřejmě! V módě zůstávají nejen vintage svetry s nepravidelnými vzory, ale také šaty inspirované hippies, cyklistické šortky, splývavé sukně a zkrácené topy, a dokonce i spodní prádlo s vysokým pasem! 

 

Pokud se rádi zblázníte do módy, určitě si pořiďte pleteninu se stříbrným nebo zlatým lurexem. Již několik sezón jsou hitem upnuté, lesklé šaty a rozšířené kalhoty z tohoto materiálu! Strečové šaty a sukně jsou skvělým způsobem, jak zvýraznit své křivky v chladnějších dnech. Pletené oblečení se perfektně přizpůsobí vaší postavě, protože neomezuje v pohybu a můžete ho nosit pro každou příležitost.

 

Vsadit můžete také na bavlněný a mikinový úplet, ale také hedvábný, svetrový, flitrový a viskózový úplet, skvěle se hodí k lehkým tričkům a šatům pro každodenní nošení. Můžete z nich ušít pohodlné kalhoty, mikiny, trička a dokonce i šaty, vhodné pro celoroční nošení.

Jak správně pečovat o pleteniny

Pletenina vyžaduje péči v souladu s pokyny výrobce – ne vždy však máme pokyny, které by nás informovaly o tom, při jaké teplotě daný materiál prát nebo jaké prací prostředky použít. Vyplatí se však dodržovat několik jednoduchých pravidel, díky kterým bude pletenina vypadat skvěle po dlouhou dobu. 

 

Nejprve byste měli oddělit světlo od tmavého oblečení, aby nedošlo k náhodnému znečištění. Nezapomeňte obrátit látku mikiny zakoupenou metrem naruby – tím si déle zachováte původní barvu látky. Neméně důležité je praní při nízké teplotě, které také chrání materiál před poškozením a ztrátou barvy.

Jak si vybrat dobrý obchod s pleteným zbožím?

Pleteniny se nerovnají pleteninám – materiály dostupné na trhu jsou z hlediska kvality tak rozmanité, že zákazníci často přemýšlejí, kde si objednat, než půjdou do našeho internetového obchodu. 

 

Jak se vyhnout uklouznutí při nakupování? 

 

V první řadě věnujte pozornost transparentnosti velkoobchodu. Pokud zákazníci nemají volný přístup k základním informacím o daném materiálu, mělo by to být signálem, že se obchod snaží něco skrýt. Možná stačí požádat zaměstnance o sdílení těchto údajů. 

 

Pamatujte, že dobrý servis dokazuje úroveň velkoobchodu, a tím i kvalitu nabízených látek a pletenin. Může to znít triviálně, ale tyto dvě otázky jdou často ruku v ruce. Pokud vás tedy zajímá pouze kvalitní úplet na trička, podívejte se, jak vypadá komunikace obchodu se zákazníky.

Bez ohledu na to, zda potřebujete elastické, lněné nebo plisované pleteniny, vyberte si internetový obchod, který poskytuje vysoce kvalitní a odolné látky v širokém výběru vzorů a barev – stejně jako náš velkoobchod!

Související produkty

Komentáře ()

Nakládka...