Látky na šaty - Kolik látky potřebujete? Jak naplánovat nákup?

Když jdeme do obchodu nebo si prohlížíme online nabídky látek, jednou z nejčastějších otázek, která nás může trápit, je, kolik látky potřebujeme k ušití našich vysněných šatů. Správný odhad množství látky je klíčový, abychom se vyhnuli situaci, kdy nám látka při šití dojde nebo naopak nakoupíme příliš mnoho. V tomto článku vám řekneme, jak odhadnout množství látky, které potřebujete, vybrat správný materiál a dobře naplánovat nákup.

Materiály a látky na šaty: Kolik jich potřebujete?

Pokud se nechcete sami zapojovat do výpočtu množství látky, které potřebujete, je dobré použít hotové vzory. Takové vzory obsahují přesné informace o množství látky potřebné pro konkrétní velikost šatů. Vzory uspořádání vzoru na látce vám navíc pomohou vytěžit maximum ze zakoupené látky. Hotové vzory najdete v obchodech s látkami, krejčovských knihách nebo online.

Pokud však nemáte k dispozici hotový vzor nebo si jej vytvoříte sami, budete si muset množství látky, které potřebujete, vypočítat sami. Za tímto účelem stojí za to vzít v úvahu délku šatů a délku rukávů (pokud je šaty budou mít). Pokud plánujete ušít šaty na podšívku, nezapomeňte přidat další metr běžecké látky. Níže jsou uvedeny příklady množství látky potřebné pro různé typy šatů:

  • Šaty bez rukávů: 1,4 m.

  • Šaty s krátkým rukávem: 1,6 m.

  • Šaty s dlouhým rukávem: 1,9 m.

Vezměte prosím na vědomí, že výše uvedené hodnoty jsou pouze příklady pokynů a mohou se lišit v závislosti na konkrétním projektu. 

Látky na šaty a doplňkové střihové prvky

Při plánování množství látky, které potřebujete na šaty, nezapomeňte na další řezné prvky, jako jsou kapsy, manžety nebo volánky. Všechny tyto přísady zvyšují spotřebu materiálu. Pokud tedy váš projekt obsahuje mnoho těchto prvků, zahrňte asi jeden metr běžícího materiálu navíc. 

Vzorované látky pro letní šaty mohou být další výzvou při výpočtu potřebného množství látky. V případě vzorů, které spolu mají krásně ladit, jako jsou kostky, pruhy nebo květiny, musí být uspořádání prvků vzoru na látce správně sladěno. Pokud si nejste jisti, kolik látky přesně budete potřebovat, je vždy lepší zvolit o něco větší množství. Budete tak mít dostatek látky a ze zbylé látky si můžete vyrobit například ozdobnou gumičku nebo čelenku.

Výběr správných látek:

Výběr správné látky na šaty závisí na našich preferencích, ročním období a příležitosti, pro kterou jsou šaty určeny. Existuje mnoho různých druhů látek, které lze použít k šití šatů, ale je důležité vybrat látku, která splní naše očekávání jak z hlediska vzhledu, tak pohodlí.

  • Látky na letní šaty - Na léto se vyplatí vsadit na lehké a vzdušné materiály, jako je bavlna, len, viskóza nebo hedvábí. 

  • Přírodní látky na šaty - Pokud si ceníte především přírodních vláken, budou perfektní volbou látky z organické bavlny, konopí nebo lnu.

  • Exkluzivní látky na šaty - Pokud hledáte exkluzivnější možnosti, můžete se rozhodnout pro materiály, jako je přírodní hedvábí, krajka nebo samet.

Před konečným nákupem látky doporučujeme objednat si vzorky. Díky nim budete mít možnost si materiál fyzicky osahat a sledovat. Na našich webových stránkách nabízíme možnost objednat si zdarma až 10 vzorků hladkého materiálu. Posouzení kvality, textury a barvy látky vám umožní zajistit, že vybíráte správnou látku pro váš projekt. Je důležité si být jistý, že splňuje vaše očekávání a je v souladu s vizí šatů, které chcete ušít.

Tím, že se před šitím řádně připravíte, se budete moci soustředit na vytvoření krásných šatů, ve kterých se budete cítit pohodlně a výjimečně!

Komentáře ()

Nakládka...