Vlastnosti žakáru

Jak se vyrábí žakár – látka s jedinečnými vzory?

Žakárová tkanina se vyrábí na tkalcovských stavech vybavených žakárovým mechanismem. Tento stroj je isthmusové zařízení určené pro tkaní vícebarevných a vzorovaných látek, které vám umožní získat téměř jakýkoli vzor.

Zajímavé je, že motiv nevzniká jen tím, že je odlišen jinou barvou. Jednobarevný žakár lze také tkát na tkalcovských stavech, ve kterých je vzor výsledkem odlišného uspořádání útkových nebo osnovních nití. Výsledkem je, že je mírně konkávní nebo konvexní a odráží světlo mírně odlišně, což vytváří dojem jiné barvy. Vzory lze také barvit, čehož se dosahuje dvěma způsoby – použitím různých barev útkových nití nebo osnovy. Takto vznikají vícevláknové nebo víceosnovové žakáry.

Díky použitým technikám tkaní a různým vazbám, jako je len, kepr nebo satén, jsou žakárové tkaniny mimořádně bohaté na propracované dekorace. Již ve fázi tvorby se vzor stává nedílnou součástí materiálu, díky čemuž je jistota, že se dekorace neopotřebuje, nepoškrábe ani neroztáhne.

Co lze ušít z žakáru?

Žakár – látka s masivní a těžkou strukturou – vzbuzuje mnoho kontroverzí. Rozhodně byste se ho však neměli bát. Je to materiál jako každý jiný a v mnoha aplikacích rozhodně převažuje nad klasicky tkaným ušlechtilým hedvábím, přírodním lnem nebo bavlnou. Žakárové látky jsou rozhodně méně elastické než žakárové pleteniny, ale v módě našly řadu uplatnění. Vyznačují se silnou vazbou nití, odolnou vůči měnícím se teplotám.

Žakár je extrémně odolná a efektní tkanina – to vše díky svému bohatému designu. Nejedná se o materiál, který vyžaduje zvláštní péči a není náchylný k pomačkání. Žakárová látka je ideální jako materiál pro outfity pro zvláštní příležitosti. Díky své struktuře má velmi ušlechtilý vzhled. Kromě toho je k dispozici v mnoha různých verzích. Najdete zde m.in:

  • vzorovaný žakár, např. s květinami,
  • třpytivý žakár,
  • hedvábný žakár,
  • bavlněný žakár.

Můžete si tak snadno vybrat materiál pro svůj šicí projekt. Žakár se skvěle hodí na šaty, saka, kabáty nebo kostýmy. Každý outfit z něj ušitý bude velmi elegantní a jedinečný. V závislosti na typu látky, kterou si vyberete, bude dobře fungovat jako večerní oblečení, ale i každodenní nošení. Pokud je pro vás obtížné rozhodnout, který žakár z našeho obchodu bude nejlépe vyhovovat vašemu projektu, můžete si objednat bezplatný vzorek látky na uvedenou adresu. Pak se seznámíte s jeho skutečnou barvou a strukturou a učiníte správné rozhodnutí.

Žakárový materiál nenahraditelný v interiérové výzdobě

Vzhledem k tomu, že žakár má výhodu velmi vysoké mechanické pevnosti, je látka ideální pro interiérový design. V minulosti byly standardem žakárové závěsy nebo těžké dekorativní ubrusy. V současné době je nahradily lehké žaluzie a žaluzie, ale žakárový materiál stále vypadá skvěle jako volány, závěsy, přehozy na postel nebo stínidla lamp v retro stylu. Je také dobrým materiálem pro čalounění nábytku, zejména jídelních židlí nebo nízkých stoliček doprovázejících dámské toaletní stolky.

Jak se starat o žakár?

Žakár, stejně jako jiné konstrukční tkaniny, se nesmí prát mokré. Oblečení vyrobené z těchto materiálů musí být pokaždé chemicky vyčištěno. Standardně se žehlí na levé straně. Je však třeba mít na paměti, že žakárové tkaniny jsou často citlivé na teplotu. V případě tkanin ze směsových vláken by měla být teplota zvolena podle nejcitlivějšího vlákna.

Související produkty

Komentáře ()

Nakládka...