Bavlněné tkaniny

Bavlna je oblíbená, praktická a funkční. Svou oblibu si získal především díky své relativně nízké ceně a vlastnostem, které z něj dělají ušlechtilý – měkkost, potěšení na dotek i nošení, pružnost a šetrnost k pokožce. Bavlna se vyrábí v mnoha druzích a používá se jako tkanina pro různé druhy oblečení.

Bavlněná tkanina má více výhod než nevýhod

Bavlna má sice určitou tendenci se mačkat (což kompenzuje snadným praním a žehlením) a schne poměrně dlouho. Zde však jeho nedostatky končí a místo nich existují výhody – hovorový termín "bavlna" znamená hygroskopické tkaniny, odolné proti roztahování a vysoké teplotě. Bavlněná tkanina je náchylná k barvení, takže na ni můžete získat jakékoli jedinečné vzory. Jedná se o materiál, který je bezpečný pro pokožku a nealergenní. Velmi dobře funguje v oblečení pro děti a alergiky.

Druhy bavlněných tkanin

V našem velkoobchodě si můžete objednat jakékoliv bavlněné látky – můžete si vybrat z různých vzorů, tlouštěk a druhů látek. Ty se liší svými vlastnostmi, takže stojí za to seznámit se s vlastnostmi každého z nich.

Samet

Ne nadarmo je samet spojován s jemností, měkkostí a vzdušností. Jeho hlavní surovinou je bavlna, mezi kterou se přidávají osnovní nitě a útkové nitě ve formě smyček. Nejčastěji jsou bavlněné sametové látky jednobarevné, ale můžete si objednat i barvené vzory. V minulosti se samet používal k výrobě luxusních, elegantnějších oděvů. Například pro účely reprezentace. Dnes se samet často používá na záclony, potahové látky nebo šaty a halenky.

Podívejte se na naši kategorii: Samet a velur

Satén

Satén je vyroben z bavlněné příze a viskózových vláken. Díky vlastní vazbě je měkký a jemný na dotek. Velmi půvabný materiál na vzory a je barvený na jedné straně. Nejčastěji se používá k výrobě spodního prádla, triček, šatů, ale také čalounění nábytku nebo dekoračních látek.

Trávník

Batiste je k dispozici také ve lněných a hedvábných variantách, ale nejběžnější je bavlněná tkanina. Vyznačuje se plátnovou vazbou, je lehká a velmi příjemná na dotek. Dobrá volba pro letní dny, ale také jako dekorace oken v podobě batistových závěsů. Batiste je prodyšný a umožňuje pokožce dýchat. Promáčkliny způsobené praním lze poměrně snadno vyhladit. Nejčastěji se používá k šití spodního prádla, halenek a šatů. V našem velkoobchodě ji seženete ve vyšívané, tištěné a bigované podobě.

Podívejte se na naši kategorii: Bavlna a Batiste

Džínovina

Jeho populárnějším názvem je džínovina, která je vždy spojována s vysoce kvalitními módními kalhotami. Nejinak je tomu i – džínovina se nejčastěji používá k výrobě tohoto typu oblečení, ale nejen to. Džínovina také obsahuje:

  • Bundy
  • Trička
  • nebo dokonce batohy.

Za svůj charakteristický vzhled vděčí vazbě nití. Keprová vazba osnovy a útku umožňuje velmi odolný materiál. Klasická modrá barva pochází z použití indigového pigmentu, odvozeného od indigového barviva. Džínovina se dodává v různých tloušťkách a často se do ní přidává elastan.

Podívejte se na naši kategorii: Džíny a manšestr

Satén

Satén se vyrábí pomocí saténové vazby. Stejně jako on je příjemný na dotek, měkký a odolný. Absorbuje a uvolňuje vlhkost, a protože je jako každá bavlna poměrně hygienická, často se používá jako materiál na povlečení.

Podívejte se na naši kategorii: Satén

Popelín

Tento typ bavlněné tkaniny se vyznačuje odolností a pevností. Vyznačuje se lněnou a hustou vazbou s příčným pruhováním. Zajímavé je, že čím hustší je vazba, tím lesklejší látka vypadá. Dodává se v různých tloušťkách a barvách. Obvykle se používá jako materiál na kabáty, bundy, sukně, košile, halenky a šaty.

Flanel

Dodává se jako hedvábná a vlněná látka. Velmi oblíbený, především díky svým tepelně izolačním vlastnostem. Je zařazen do skupiny tkanin s vláknitým povlakem a jako česaný velur. Je to proto, že vzniká v procesu škrábání srsti a řezání. Měkké, příjemné na dotek, dostupné v jednobarevném i vzorovaném provedení. Nejčastěji se používá jako materiál pro výrobu lůžkovin, košil a pyžam.

Související produkty

Komentáře ()

Nakládka...