Potahové látky

Jaký materiál na kabát bude fungovat nejlépe? Svrchní oděvy se obvykle nosí mnohem déle než jednu sezónu. Proto se vyplatí vsadit na nadčasový design a kvalitní látky, které se používáním nezhoršují. V první řadě by měly být odolné vůči vlhkosti, pohodlné a teplé. Nenahraditelné na podzim a v zimě jsou mimo jiné vlna, kašmír a alpaka. Přírodní, odolné proti poškození a především vypadají mimořádně stylově. Podívejte se, jaké další kabátové látky v internetových obchodech stojí za to vybrat.

Jakou látku na kabát zvolit?

Potahové látky jsou k dispozici ve velmi široké škále různých variant. Pokud plánujete šít svrchní oděvy, můžete vybírat především z klasických materiálů, tj.:

  • kabátová vlna,
  • kašmír
  • alpaka
  • boucle vlna,
  • kostýmní vlna.

Kabátové látky se vyplatí vybírat podle toho, jak teplý má být oděv. Například kostýmová vlna je o něco tenčí než kašmír, takže v přechodném období bude fungovat poměrně dobře.

V čem je látka na kabát nejuniverzálnější? Rozhodně je to kabátová vlna, která, jak název napovídá, je určena pro šití tohoto typu oblečení. Lze s ním vytvořit kabáty jakéhokoli střihu – klasické, efektní i ležérní. Skvěle se hodí i na šití bund pro dámy i pány a pro nejmenší. Při plánování dětských potahů je však dobré dbát na to, aby vlna nekoušela.

Kabát – jaký materiál kromě tradiční ovčí vlny?

Osvědčenou volbou, pokud jde o potahové látky, je také alpaka. Materiály obsahující vlnu tohoto zvířete mají vynikající prodyšnost a izolační vlastnosti, mají delší vlasy a jsou velmi měkké. Jsou ideální pro šití kabátu, bundy nebo vesty.

Alpaka s dlouhým vlasem v krásné karamelové barvě je nadčasovou volbou pro zimní dny. Na druhou stranu kabátová tkanina s krátkým vlasem je materiál, který je ideální pro svrchní oděvy. Je tenčí, ale stále vás zahřeje.

Dalším návrhem je kašmír, což je mimořádně elegantní vlna získávaná z kašmírských koz žijících v Himalájích. Je extrémně lehká a příjemná na dotek, ale také velmi hřejivá – až osmkrát teplejší než ovčí vlna!

Za pozornost stojí látky tkané z kašmíru s malou příměsí polyamidu. Mají charakteristický lesk, jsou velmi jemné, měkké a pohodlné.

Na druhou stranu italská dvoukabátová tkanina tkaná z kašmíru s přídavkem přírodní vlny je ideální pro šití svrchních oděvů. Hřeje a zároveň umožňuje pokožce dýchat. Díky kašmíru má ještě lepší izolační vlastnosti.

Kabátové látky – jak se o ně starat?

Je třeba si uvědomit, že vlněné kabátové tkaniny nejsou vhodné pro samopraní – ani ruční, ani automatické. Měly by být odvezeny do čistírny, kde budou odborně vyčištěny. To se však netýká pouze kašmíru nebo alpaky. Pokud máte kabát nebo bundu ze syntetických materiálů, například ekokožešiny, také se nevyplatí riskovat jejich praní doma.

Nejlepším řešením je svěřit kryt profesionálům. Naštěstí to nemusíte dělat příliš často. Kabátové látky stačí čistit jednou za sezónu, nebo častěji, pokud se například bunda zašpiní.

Vlněné oblečení by mělo být skladováno v zavěšeném stavu, aby neztratilo svůj tvar a nevytvářelo nevzhledné záhyby. Musíte je také chránit před moly, tedy hmyzem, který se živí vlnou. Jejich rušení může způsobit díry, které se obtížně maskují.

Dodržováním několika jednoduchých pravidel si můžete užívat roky s kabátem nebo bundou z kvalitních materiálů. Rozhodně se vyplatí investovat do kvalitních kabátových látek.

Více zde: https://izpol.pl/látky/cz/92-látky-pro-p%C5%82aszcze-a-bundy

Související produkty

Komentáře ()

Nakládka...