Vlastnosti pěnové (potápěčské) tkaniny

Víte, čím se vyznačuje pěnová tkanina? V dnešním příspěvku navrhneme, proč stojí za to věnovat pozornost tomuto typu úpletu a ve kterých projektech bude fungovat nejlépe.

Jaké jsou vlastnosti pěnové tkaniny (potápěč)

Elastická tkanina, označovaná také jako neopren, je masitý a na dotek příjemný dres, na dotek klamně podobný potápěčským oblekům. Jedná se o materiál, který si před několika lety získal obrovskou oblibu díky oblibě áčkových šatů s mírně vyztuženou sukní. "Potápěč" je velmi měkký, vůbec se nemačká a pohodlně se nosí. Pěna je extrémně lehká a pružná. Nejběžnější variantou je potápěčská tkanina se syntetickým složením. Navzdory všemu si však získává sympatie mnoha lidí, kteří potěší svým dokonalým přizpůsobením postavě a vynikající elasticitou, která zaručuje pohodlí při nošení.

Všestranná pěnová tkanina – oděvní úplet

Pěnová tkanina je díky svým vlastnostem oblíbená zejména na podzim a v zimě. Největší výhodou tohoto typu úpletu je jeho neuvěřitelná pevnost a odolnost. Je také odolný proti poškození způsobenému různými povětrnostními podmínkami. V závislosti na tloušťce jej lze použít i k vytvoření lehkých bund nebo kalhot. Jedná se o pleteninu, která zaujme svou univerzálností.

Pěna se snadno udržuje v dobrém stavu, protože nevyžaduje složité postupy péče. Zároveň lahůdka pro zapřisáhlé odpůrce žehlení – potápěčská pletenina se nemačká a hezky drží tvar!

Velkou výhodou oděvní pěnové tkaniny je možnost výběru z rozmanité palety barev a vzorů. V našem velkoobchodě doporučujeme vybírat potápěčské pleteniny v mnoha atraktivních variantách.

V jakých projektech bude potápěčská tkanina fungovat

Oblíbený, dalo by se říci "typický potápěč", je to všestranný materiál, ze kterého lze vyrobit různé kusy oblečení, ale i bytové doplňky. Univerzálnost materiálu je dána především vazbou. Hustá pletenina, často s příměsí elastanu, lycry nebo spandexu, se dobře natahuje, přizpůsobuje se tvaru a zároveň si zachovává svou odolnost.

Všestranná pěnová tkanina (potápěč) je vhodná pro výrobu prvků, jako jsou:

  • legíny, legíny, šortky a tenké mikiny (užitečné na jaro nebo zimu, v závislosti na tloušťce materiálu),
  • plavky a sportovní oblečení,
  • šaty, tuniky, sukně, kalhoty a saka.

Tkaninu Diver lze použít i jinými způsoby, například k výrobě všech druhů bytových dekorací. Vyrobíte si z něj běhoun na stůl, ale i praktické sáčky, toaletní taštičky, batohy, peněženky nebo kabelky.

Materiál s originálním vzorem bude fungovat zejména pro nejmenší. Pomocí odolné pěny můžete vytvořit organizéry hraček nebo povlaky na polštáře pro dekorativní polštáře pohovky.

Šití s potápěčskou pleteninou

Se silnějším žerzejem se poměrně snadno pracuje. Nevyžaduje velkou přípravu. Častým problémem, který může nastat při šití oblečení z pěny, je však to, že se materiál ukáže jako kluzký. Pak se látka může na šicím stroji rozpadnout, což ztíží práci. Je třeba pamatovat na výběr jehel určených k šití pletenin (žerzejové nebo strečové jehly) a podle toho upravit tlak patky stroje a jednat pomalu, aby nedošlo k roztažení látky. Jedná se o pleteninu, která se na okrajích netřepí, ale pro estetický efekt stojí za to materiál dokončit overlockem.

Komentáře ()

Nakládka...