Patchworkové látky

Patchwork je technika používaná po celém světě. Spočívá v kombinaci různých prvků materiálů v různých barvách a vzorech. Je to skvělá zábava a metoda šetrná k životnímu prostředí, protože díky tomu zbytky materiálů neskončí v koši! Patchwork je také svoboda tvořit - vše záleží na naší fantazii. 

Trocha historie

Před 19. stoletím byl patchwork výsledkem chudoby. Chudší společenské vrstvy si nemohly dovolit plýtvat zbytky, a tak se každý nejmenší kousek látky používal na opravu oděvů a ložního prádla. Fragmenty, které byly ještě použitelné, byly vystřiženy z obnošeného oděvu a přišity na pevnější látku. Díky tomu by jim takové oblečení nebo přehozy mohly sloužit déle.  

Později se tato technika dostala i do vyšších tříd. Upravovaly se nemoderní šaty a vystřihovaly se z nich cenné kousky hedvábí, sametu, brokátu a doplňků jako brokát nebo stuhy. Po přilepení vybraných kusů látky na plátno byly sešity ozdobnými stehy pomocí ozdobných nití. Poté se našívaly ozdobné nášivky, korálky a peříčka. Tímto způsobem vznikly úžasné a originální doplňky, jako jsou: přehozy, běhouny, polštáře atd. 

Současné použití 

Trend patchworku se vrátil v roce 2020 díky Alexanderu McQueenovi, který do své kolekce zavedl patchworkové kreace. (Pokud máte rádi výzvy, na webu MCQUEEN CREATORS vývojáři poskytli videa z každé fáze práce, takže si každý může vyzkoušet patchwork inspirovaný prací McQueenova týmu). Velký vliv měl také idol mládeže Harry Styles, který se na jedné z přehlídek objevil ve svetru navrženém Jonathanem Andersonem. Fanoušci si vyzkoušeli předělávku svetru. Díky tomu patchwork získává ve světě módy stále větší význam.

V roce 2021 se patchwork stal žhavým trendem. Na přehlídkových molech jsme mohli vidět nejoblíbenější značky, které se rozhodly pro patchworkové vzory. 

Jedna věc, kterou víme jistě, je, že pokud se ekologické trendy udrží nad vodou, je to skvělý způsob, jak dosáhnout udržitelnosti a revoluce ve světě módy. 

Patchworkové látky

Při šití bloku bychom měli volit materiály, které vydrží časté žehlení. Například bavlněné prádlo a kretony. Můžete úspěšně použít bavlněné tkaniny z vypraného oblečení, záclon nebo ložního prádla, pokud jsou stále v dobrém stavu. Second-hand nám také poskytne mnoho krásných látek.

Související produkty

Komentáře ()

Nakládka...