Viskóza a len - co je to za materiál?

Viskóza – co je to vlákno?

Viskóza je vyrobena z umělých vláken. Jeho klíčovým stavebním kamenem je celulóza. Jako suroviny pro výrobu celulózy se používají modální (obyčejné dřevo), bambus, siblon (měkké dřevo) a tensel (ekvalipt). Připisuje se umělým vláknům, která jsou vyrobena z přírodních ingrediencí. Jeho výroba zpočátku připomíná výrobu papíru. Pod vlivem mnoha technických procesů získává tento materiál své charakteristické vlastnosti.

Je viskóza přírodní materiál?

Vlákna používaná při výrobě tkanin se dělí na syntetická, přírodní a umělá. První z nich jsou vytvořeny od nuly v laboratoři a nemají v přírodě žádný protějšek. Druhým jsou plně rostlinné nebo živočišné produkty, jako je vlna, len, bavlna nebo hedvábí. Na druhou stranu do skupiny umělých vláken patří ta, která jsou vyráběna na bázi přírodních surovin a jsou jejich věrnými protějšky. Viskózové vlákno bylo přiřazeno umělým tkaninám. Podle výše uvedeného rozdělení se nejedná ani o syntetický, ani o přírodní materiál. Vyrábí se uměle z přírodních surovin.

Tkanina ze 100% viskózy je měkká a lehká. Svými vlastnostmi může připomínat bavlnu, protože je velmi příjemná na dotek. Krásně sedí na těle, je mírně splývavý. Viskózové oblečení je prodyšné a především prodyšné.

Len – dokonalý dar přírody

Len je přírodní materiál vyrobený výhradně z rostlinných vláken. Je to surovina používaná lidmi po mnoho staletí a první použití lněných vláken bylo zaznamenáno kolem roku 7500 před naším letopočtem. První lněné tkaniny se vyráběly ve starověkém Egyptě kolem 27.–22. století př. n. l. Tkaly se na vertikálních stavech a lněné plátno, které v té době vzniklo, mělo různou gramáž a jemnost. Bylo tomu tak i proto, že se v něm šila jak nádherná roucha kněží, tak prosté košile pro chudé.

Výhody lnu jsou oceňovány již po generace. Materiál je antialergický, prodyšný, šetrný k pokožce a moderní výrobní metody mu dodávají vlastnosti podobné hedvábí. Látka ušla dlouhou cestu od dob surových selských košil až po exkluzivní ubrousky a ubrusy nebo elegantní lněné oděvy.

Len a viskóza – umělá nebo přírodní tkanina?

Uměle vyrobená vlákna lze díky svému původu velmi snadno smíchat s přírodními vlákny. Tak vznikl materiál, který je směsí lnu a viskózy. Viskóza sama o sobě je chameleonem mezi látkami! Můžete mu dodat hedvábné vlastnosti, jako je lesk nebo vlna, například nadýchanost. Jaké jsou funkční vlastnosti viskózy? Tkanina je velmi prodyšná a šetrná k pokožce. Struktura je však podobná přírodním tkaninám a získává nejlepší vlastnosti přírodního vlákna. Tímto způsobem jsou vlastnosti viskózy, jako je hygroskopičnost, sytost barev a trvanlivost, blízké přirozeným.

Len s viskózou na léto

Viskóza – materiál s výjimečnými užitnými vlastnostmi – v kombinaci se lnem vytváří téměř dokonalou směs. Je univerzální, protože s ním lze šít oblečení pro každou příležitost, stejně jako vytvářet krásné textilní dekorace. Poskytuje vysoký komfort nošení a působí dojmem, že na těle chybí i v horkých dnech. Je to dáno jeho prodyšností a jednou z největších výhod.

Len od přírody dodává pocit chladu a velmi snadno se udržuje. Obsah viskózy znamená, že se materiál nemačká tolik jako čistá lněná tkanina. Oblečení je příjemné na dotek a skvěle sedí. Díky tomu, že je materiál úžasně lehký a extrémně odolný.

Len s viskózou neelektrizuje, nezpůsobuje alergie a nedráždí pokožku. Skvěle se hodí na letní šaty, sukně, halenky, bundy, ale také na povlečení, dekorační povlaky na polštáře nebo přehozy.

Komentáře ()

Nakládka...