Velký návrat pepito

V módě jsou velmi často nejlepší jednoduché patenty. Dokonalým příkladem je to, černé na bílém, jednoduchém a vždy elegantním – pepito. Tento výrazný a brilantní ve své jednoduchosti černobílý vzor je tu s námi již desítky let.

Pro někoho může mít pepito archaické a nemoderní asociace, ale je tomu skutečně tak? Nebo možná jen zažíváme renesanci klasiky, kterou reprezentuje látka pepito? Jak se ukazuje, pepito stále neomrzí, protože s každou další sezónou se objevuje v trendech v trochu jiné verzi.

Co je to pepito – vzor, který spojuje módní generace

Pepito je jedním z nejznámějších vzorů v módě. Příklady látek pepito najdete v naší kategorii Vzorované látky. Je to charakteristický černobílý vzor, někdy připomínající šachovnici, jindy fantazijní a křivý, s více či méně hustým šachem. Můžete se setkat s jeho různými variacemi, ale vzor pepito vždy znamená jednoduchost a nadčasovou eleganci.

Tkanina Pepito je v současné době používána většinou návrhářů. A protože je vizuálně neutrální a nenápadný, hodí se k mnoha různým stylům. Bude dobře fungovat jako doplněk, pozadí nebo stylingová základna. A to jak pro formální příležitosti, tak pro neformálnější situace.

Tkanina pepito – k čemu se používala?

Kde se vzal nápad na tak lehce vtipný název? To je to, čemu v Polsku říkáme vzor pepito a zdroj tohoto slova pochází ze španělského "pepita", což znamená pecka ovoce. V jiných zemích se pepito nazývá jinak. V Anglii je běžný výraz Pepito, což znamená "psí zub". Francouzi mu naopak říkají Pied-de-Poule, což znamená "kuřecí noha".

Nejstarší zmínka o používání pepito pochází ze třetího století – byla objevena na tehdejších skandinávských tkaninách. V průběhu let se vzor pepito vyvíjel a dnešní tvar pochází ze Skotska. Byl velmi populární na tvídových přikrývkách sedmnáctého století. Klasická látka pepito si získala oblibu ve 30. letech dvacátého století, a to díky princi z Walesu – Edwardu VII., který tento vzor zpopularizoval. Látku pepito používali skvělí návrháři – Christian Dior, Michael Kors, Alexander McQueen a Geoffrey Beene. Ten druhý již v 60. letech. Zjistil, jak se pepito dobře hodí k levanduli, zeleni a karamelu. A samozřejmě slavná Coco Chanel, která tolik milovala tvíd.

Stylingové nápady – látka pepito

Módní trendy se mění, ale pepito je tak univerzální a osvědčený vzor, že se objevuje v každé výroční kolekci. Jeho návrat je nejčastěji pozorován před podzimem, protože je často součástí outfitů pro chladnější dny. A jak ho nosíte dnes? Nejklasičtějším stylingem je látka pepito v kombinaci s dalším oblečením v černé, šedé, bílé nebo – pokud chceme trochu okořenit – červené. Díky černobílému základu je pepito látkou, která ladí s různými jinými styly.

Dáme vám několik nápadů:

  • Látka Pepito funguje dobře jako materiál na kabát v oversized střihu, stejně jako doplněk, v malé verzi vzoru.
  • Pipeta se často používá jako vzor pouze na jednom kusu oděvu – např. pouze na bundě. Neexistují však žádné kontraindikace, abyste se trochu zbláznili a přenesli pepito na jiné prvky ve vašem stylingu, např. vytvořením obleku nebo obleku.
  • V některých stylech je pepito dobrým vzorem pro doplněk nebo doplněk, dokonce i tak malý jako motýlek nebo kravata. Navzdory své velikosti může pipeta vyniknout a díky ní budete vypadat jedinečně od ostatních lidí, zdánlivě stejně oblečeni.

Volba velikosti vzoru je velmi důležitá pro celkové vnímání stylingu. Čím je větší, tím silnější je akcent – samotný oděv upozorňuje na pepito a zdůrazňuje silný charakter. Čím menší vzor, tím diskrétnější je styling. Vyžaduje lepší pohled, pozornost a své detaily odhalí až časem. Jak vidíte, látka pepito se dá nosit na mnoho způsobů a snadno ji najdete v našem skladu.

Související produkty

Komentáře ()

Nakládka...