Samet a velur - co byste o těchto látkách měli vědět?

Materiál , který se právem (i když jen částečně) ztotožňuje se sametem, ale vymyká se jednoduchým definicím – proto si vysvětlíme, co je to velur a jak se liší od sametu a sametu. Velur je tkanina běžně používaná v průmyslu interiérového designu, ale skvěle se hodí jako materiál na večerní šaty nebo elegantní saka. Než však přejdeme k praktickým tipům, jak se o samet starat doma, odpovíme si na otázku, co je velur a jaké jsou rozdíly mezi jednotlivými látkami, kterých si méně trénované oko nemusí všimnout. 

Co je to samet?

Než zjistíte, co je velur, musíme rozluštit tajemství sametu, což je silný materiál pokrytý na dotek měkkým chmýřím, které obvykle není delší než 3 milimetry. Po staletí byl samet symbolem krejčovského luxusu (zejména v dobách, kdy byl vyroben výhradně z hedvábí). Ušlechtilý vzhled je výsledkem výrazné techniky splétání , která umožňuje odrážet světlo z různých úhlů, což je zodpovědné za dojem teplé záře, která ještě více zdůrazňuje královskou hodnost materiálu.  

Jak se samet vyrábí? Mezi útkem a osnovou se proplétají smyčky z řezaných nebo nestříhaných nití, díky čemuž vlas tvoří šest nití – jedná se o jiné řešení než v případě standardních materiálů ze dvou nití, což dále ovlivňuje luxusnost sametu. 

 Druhy sametu

Není divu, že se tak často objevuje otázka, co je samet – synonymní pojmy jako velur nebo samet mohou vyvolat pochybnosti o tom, co je co.  Mezitím je samet, stejně jako ostatní dvě látky, bavlněný materiál s krátkým, charakteristicky nadýchaným vrchním nátěrem (nazývaným fuzz). Samety se dělí na hladké a vzorované samety a vzory vznikají mimo jiné kontrastem výšky štětin. Samet se však vyznačuje především typem nití použitých pro rouno:

  • - přírodní samet – vyrobený z bavlněných, hedvábných nebo vlněných nití,
  • - umělý samet – vyrobený z polyesterových vláken nebo strečové.

Samety patří mezi tkaniny označované jako plyšové, tedy materiál s vláknitým povlakem – mezi hlavní rozdíly mezi jednotlivými odrůdami patří způsob získání kabátu a jeho délka, stejně jako typ vláken použitých k výrobě. 

Co je velur?

Rozdíl mezi sametem a velurem je dán především délkou kabátu – velur je vyroben z krátkých, obvykle hedvábných štětin, což dává efekt tenčího materiálu než sametu. Velur se navíc vyznačuje větší pružností a méně lesklým povrchem než samet. Oba pojmy se však vždy používají jako synonyma – samet a velur jsou si natolik podobné, že si málokdo vzpomene, že oba materiály patří k plyšovému. Věc je dále komplikována skutečností, že velurem se v módním průmyslu rozumí také vlněný materiál používaný k výrobě kabátů (fleece) a druh kůže, která vypadá jako semiš. 

Denní sametová péče

Samet i velur patří mezi látky, které se vám při správné péči odvděčí krásným vzhledem – největší obavou bývá vybledlá barva nebo zploštění charakteristického chmýří, které dělá tyto materiály jedinečnými.  Z tohoto důvodu by měl být nábytek potažený sametem umístěn na místě, kde je mírné sluneční světlo – intenzivní kontakt se sluncem podporuje ztrátu jeho původní barvy a lesku

Jak se tedy starat o samet a velur? Pravidelné vysávání měkkým nástavcem na vysavač nebo kartáčem s měkkými štětinami je nezbytné, protože plyšové materiály mohou snadno hromadit nepříjemný prach a nečistoty. Tímto způsobem nejen osvěžíte látku, ale především pomůžete zachovat charakteristickou strukturu vlasu. 

Efektivní čištění sametu

Každodenní život je nemilosrdný, takže dříve nebo později bude nutné vyčistit samet nebo velur – v takové situaci stojí za to vědět, co zabrání konečnému poškození materiálu. V případě potřísněné nebo rozlité velurové tkaniny je nutné zkontrolovat doporučení výrobce a řídit se jimi. Praní doma bude mít smysl pouze tehdy, pokud nepřekročíte maximální teplotu uvedenou na štítku (od 15 do 30 stupňů Celsia v závislosti na výrobci) a použijete šetrné prací prostředky. Materiál by měl být vysušen naplocho, aby nedošlo k pomačkání povrchu, a poté kartáčován. Druhým řešením je odvézt velur do čistírny nebo do péče profesionální úklidové firmy.  

Velur pro každodenní nošení

Po staletí patřil samet k ušlechtilým látkám, které si průměrný člověk nemohl dovolit – dnes se tato situace změnila, proto stojí za to zavést velur do vašeho šatníku a interiérů. Trocha luxusu je to, co si každý z nás zaslouží. 

Komentáře ()

Nakládka...