Tvíd - historie látky, znalosti v kostce

Historie módy zná mnoho vzorů, ale pravděpodobně není rozpoznatelnější než tvíd. Tento vzor přebírá materiál utkaný ze silné vlněné příze. Jeho vazba má velmi pevnou, keprovou strukturu. Nejčastěji se tvíd tká podle vzoru rybí kosti. Říká se, že klasika nikdy nevyjde z módy a existuje jen málo tak výrazných materiálů, jako je tvíd.

Je na stolních počítačích mnoha současných designérů. Bez ohledu na to, zda se jedná o formální nebo neformálnější příležitost, tvíd je vždy dobrou a elegantní volbou.

Tvídový materiál aneb odkud pochází?

Původ tvídového materiálu sahá až do starého Skotska. Právě tam se vlněná tkanina začala tímto způsobem používat, zejména na jednom ze západních ostrovů, Harrisu. Obecně byl tvíd užitkovým materiálem používaným v chladnějších dnech, který je ve Skotsku hojný. Tkalo se doma, a když měl někdo nedostatek vlny, vyměnil ji. Postupem času se vlna stala ve Skotsku jakousi měnou. Tvídový materiál vděčí za své jméno náhodě. V roce 1830 si jeden anglický obchodník mylně vyložil výraz "tweels" jako Tweed – název skotské řeky. Jméno se ujalo a vzalo Anglii útokem a pak celý západní svět. Stejně jako samotný tvídový materiál.

Vlastnosti a výhody tvídového materiálu

Tvíd je příjemný a měkký materiál na dotek a velmi pružný. Většina švadlen přiznává, že s touto látkou fungují nejlépe. Látka má vysoké hygroskopické vlastnosti, je elastická a velmi odolná proti opotřebení – tvíd se nemačká pouhým nošením. Dobře vede teplo, pohodlně se používá a zachovává si svůj vzhled po mnoho let. Problémem může být o něco vyšší cena a skutečnost, že přírodní tvíd je někdy napadán moly.

Tvíd – látka v různých typech

Ve skotských dobách se tvíd vyráběl z ovčí vlny, navinuté na hrubých nich. Ty byly obarveny do přírodních odstínů a poté vetkány do slavného vzoru. Někteří lidé mu říkají "vějířkovité vrásky". A jak dnes vypadá moderní tvídový materiál?

Harris Tweed

Tato odrůda odkazuje k počátkům tvídu. Vyznačuje se drsností tkaniny, ale na druhou stranu je velmi odolná. Ve skotských dobách to byla zvláštní výhoda. Změna pro lidi, kteří mají rádi přírodní látky a primitivní techniky.

Cheviot a Shetlandy

Tato odrůda vděčí za své jméno oblasti Shetlandských ostrovů a druhu ovcí, ze kterých se získávala vlna na tvídový materiál. Za starých časů byly na Skotské vysočině chovány ovce cheviot. Mimochodem, říká se jim stejně – Cheviot. Vlna z těchto ovcí byla extrémně silná, těžká a s hrubou přízí. Má také takový zajímavý, tlumený lesk. Tato odrůda se nejlépe hodí pro výrobu odolného oblečení pro horské expedice, výlety nebo přežití.

Shetland

Tato odrůda zase pochází z ovcí nalezených na stejnojmenném souostroví. Vlna z těchto ovcí je velmi měkká, příjemná na dotek a tak nadýchaná. Dobrá volba, pokud máme co do činění s citlivou pokožkou.

Pepita

Někdy se jí říká "psí zub" nebo jen "kuřecí noha". Dnes je to klasické chápání toho, co je tvídový materiál. Efektní, dvoubarevné, šikmé. Speciálně si je vybírají ženy, základ pro pochopení britské módy.

Donegal

Odrůda tvídu opět vděčí za své jméno geografii, tentokrát z Irska. Tento tvíd má mnoho podob – rybí kost, pepito, pestrý nebo tlumený. Donegal byl místem, kde se v průběhu staletí rozvíjela kultura tvídu. Efekty jsou úžasné – stačí se podívat na látky ze světlejších a tmavších přízí, navíc proložené jinými barvami. Opět – nejčastěji volený materiál ženami.

Látka Chanel

Ve dvacátém století se chanel jacket stal docela slavným. Jedná se o oděv vyrobený z měkkého tvídu a každý kus měl jedinečný vzor. Evokuje kostýmní asociace. Je velmi elegantní a je pro ni synonymem i v dnešním chápání módy. Za své jméno vděčí slavné návrhářce, která ve svých návrzích často používala skotský tvídový materiál, čímž se jeho použití dostalo na úroveň umění.

Komentáře ()

Nakládka...