Rozdíl mezi látkou a pleteninou

Stále si pletete tyto dva názvy? Tkaniny se dělí na tkaniny a pleteniny. Jedná se o základní a zdaleka nejčastěji používané typy materiálů. Proč je tak důležité je rozlišovat? Znalost toho, co tvoří látku a co je pletené a jaké druhy látek existují, se vám bude hodit zejména při výběru - pletené nebo látkové, kterou si vybrat pro šití oděvů?

Tkanina je tkaná, pletenina je pletená 

K výrobě látky a pleteniny budeme potřebovat stejné druhy vláken, přízí nebo nití. Rozdíl je však v tom, že jsou postaveny úplně jiným způsobem. 

Tkaniny jsou tkané na tkalcovských stavech a jsou vyrobeny ze dvou systémů nití - osnovy a útku. Nejprve se osnovní nitě napnou na tkalcovském stavu a pevně se utáhnou a poté se mezi ně proplétá útková nit. V každém z nich jsou nitě splétány jiným způsobem, díky čemuž jsou látky obvykle poměrně tuhé a nepříliš pružné, ale především stabilní, což nám usnadňuje řezání a zpracování takového materiálu. 

Pleteniny se vyrábějí na pletacích strojích, lze je také háčkovat. Je tvořen jednou nebo více nitěmi, které tvoří řady nebo sloupce, a ty jsou spojeny do stehů. To znamená, že řady stehů jsou tvořeny vodorovně, zatímco sloupce jsou tvořeny svisle. Pleteniny jsou nejčastěji měkké a elastické. Elasticita znamená, že vzory pletených oděvů jsou obvykle velmi jednoduché, protože nevyžadují záševky.

Druhy pletenin

Nyní, když víte, co přesně je tento materiál a jak se získává o pleteninách, je dobré znát jeho typy, než se rozhodnete využít nabídky připravené obchodem s pleteným zbožím. Základní rozdělení pletenin nám umožňuje rozlišit útkové a sloupkové pleteniny. Jak asi tušíte, jejich názvy jsou způsobeny typem přijaté vazby. Tím to však nekončí, protože každé vazbě lze snadno přiřadit konkrétní typ pleteniny. Pokud jde o pleteninu, která se vyznačuje útkovou vazbou, lze poukázat na následující:

svetrová pletenina,
Jersey
žebrovaná pletenina.

Mezi sloupovými pleteninami však rozlišujeme:

cvičební trikot
tyl.

Co se vyrábí z úpletu? Právě z tohoto typu materiálu se vyrábějí svetry, trička, čepice a spodní prádlo. Dá se tedy s jistotou říci, že úplet je běžný při každodenním používání a v každém šatníku najdeme oblečení z něj.

Jak šít pleteniny?

Pokud chcete šít oblečení z tohoto materiálu, je dobré vědět, jak ho ušít, kromě toho, co je to pletenina. Šití pletenin, stejně jako každé jiné, vyžaduje použití správné jehly. Bez správného výběru může stroj prosakovat steh a poškodit jemná vlákna. Která pletací jehlice bude tedy nejlepší? Jaký typ jehly zvolit, závisí na konkrétním materiálu. Jehly se zaoblenou špičkou však určitě nejlépe poslouží pro šití pletenin. Je třeba si uvědomit, že ve srovnání s látkou je pletenina obtížný materiál, proto je nejlepší mít v sadě jehlice různých tlouštěk - abyste je mohli snadno přizpůsobit typu stehu. Na druhou stranu při dokončování pletených oděvů se budou hodit dvojité jehlice. 

Při pokusu o šití tohoto materiálu je také třeba pamatovat na to, že pletenina je elastický materiál, který se může během šití příliš natáhnout. Abyste tomu zabránili, musíte se ujistit, že stroj má nastavení přítlaku patky nebo zajistit látku před šitím. K tomuto účelu je nejlepší použít pergamenový papír nebo rouno.

Posledním prvkem, který je dobré mít na paměti před šitím úpletu, je výběr správného stehu. Jak šít pleteninu závisí na tom, zda se vytváří šev, všitá gumička nebo třeba všitý okraj. Je dobré se seznámit s každou z možných vazeb.

Používat

Pokud vás zajímá, jaký je ještě rozdíl mezi látkou a úpletem. Odpověď je poměrně jednoduchá. Liší se také svým použitím. Látky se nejčastěji používají k výrobě oděvů, spodního prádla, kostýmů a ložního prádla. Pletenina se používá k výrobě svetrů, punčocháčů a zimních doplňků.

Náš obchod nabízí tkané i pletené látky. Základním rozdílem mezi látkou a pleteninou je, jak jsme již zmínili, způsob jejich výroby, ale také suroviny, které se k tomu používají. Při porovnání úpletu s látkou můžete vidět, že se liší na dotek. Úplet je rozhodně pružnější, což výrazně usnadňuje šití látky a zejména šití na zip. Vzhledem k odlišným vlastnostem každého z těchto materiálů lze oblečení vyrobené z pleteniny zařadit mezi ty, které se používají každý den, a oblečení vyrobené z látky je obvykle elegantnější.

Když víte, co je pletenina, a znáte rozdíly mezi ní a látkou, ne vždy sami poznáte typ materiálu. Před nákupem je nejlepší poradit se s odborníkem. Jsme si jisti, že náš velkoobchod s materiály splní vaše očekávání.

Komentáře ()

Nakládka...