Jak se vyrábějí podepsané materiály

Pokud se chcete dozvědět více o signaturních tkaninách, včetně metod jejich výroby, doporučujeme vám přečíst si následující článek.

Signované tkaniny - jaké jsou jejich vlastnosti?

Signaturní tkaniny jsou tkaniny, které byly zdobeny potiskem. Touto technikou vzniká jednolitá, hladká tkanina v různých barvách. Tímto způsobem lze vyrobit mnoho různých druhů tkanin, například žerzej, kepr, hedvábí, viskózu nebo bavlnu. Tímto způsobem se zdobí jak matné, tak lesklé tkaniny, jako je satén.

Stojí za zmínku, že ještě před nedávnem se termín "signaturní tkanina" označoval především tkaniny zdobené vzory slavných výrobců, návrhářů nebo módních domů. Nejčastějšími motivy jsou zvířecí, květinové, rostlinné, šperkové, námořnické a geometrické vzory. Z tohoto důvodu jsou oblíbené vzory velmi často spojovány s klasikou, leskem, glamourem a nadčasovým stylem odkazujícím na nejrozpoznatelnější kolekce oblečení.

V našem velkoobchodě nabízíme širokou škálu signálních látek. Jsou ideální pro šití elegantních halenek a sukní, ale i spodního prádla a šatů. V nabídce najdete mimo jiné bavlnu potištěnou vzory charakteristickými pro známé módní značky a mnoho dalších látek. Podívejte se na!

Jak vzniká signaturní tkanina?

Signované látky jsou ideální volbou pro ty, kteří rádi překvapují svým originálním stylem. Jak se tohoto efektu dosahuje? Signované látky se vytvářejí pomocí tisku. Potisk dává výrobcům možnost navrhnout si vzor sami. Daný vzor lze na látku aplikovat několika různými způsoby, od těch méně komplikovaných až po extrémně technologicky vyspělé. V následující tabulce upozorňujeme na dva z nejoblíbenějších.

Inkoustový tisk

Digitální tisk

Tento proces využívá pigmentový nebo rozpouštědlový inkoust. Solventní inkoust je kapalina, která je homogenní s pigmenty a umožňuje velmi vysoké rozlišení výtisků. Solventní inkoust je bohužel kvůli své nízké trvanlivosti náchylný k vyblednutí, mechanickému poškození a absorpci vlhkosti. Pigmentový inkoust obsahuje pigmenty, které mají vyšší odolnost vůči vnějším vlivům. Někdy se však stává, že kvůli velké velikosti kapiček tento inkoust ztěžuje míchání pigmentů a omezuje rozlišení tisku.

Digitální tisk vytváří obraz na potiskovaném materiálu přímo z dat přenášených z počítače bez potřeby meziproduktů nebo tiskových forem. Díky tomu digitální tisk optimalizuje náklady na tisk a zajišťuje krátkou dobu přípravy a realizace, takže je ideální pro malonákladový tisk. Digitální tisk umožňuje upravovat grafické a textové prvky pro každý jednotlivý výtisk, což vám dává velkou svobodu při personalizaci tiskovin.

Existuje několik metod digitálního tisku:

- reaktivní tisk

- kyselý tisk

- sublimační tisk

- pigmentový tisk.

zdroj: www.jkbprint.pl

Jaké látky jsou vhodné pro podpisové materiály?

Teoreticky je pro potisk vhodná prakticky jakákoli tkanina. Výběrem správné tkaniny a správné techniky aplikace tisku můžete vytvořit jedinečnou tkaninu, zdobenou podpisovým potiskem. Jak to vypadá v praxi?

Volba správného materiálu závisí na zvolené technice a naopak - volba techniky závisí na materiálu, na který chcete tisknout. Mnohem jednodušší je barvit látky z přírodních vláken, jako je bavlna, viskóza, hedvábí nebo vlna. Pro potisk tato omezení neplatí. Krásné podpisová tkanina může být buď syntetická tkanina, nebo tkanina přírodního původu.

Nejdůležitější podmínkou pro vytvoření podpisových tkanin je však struktura dané tkaniny. Hlavním předpokladem pro danou tkaninu je pravidelný a hladký povrch. Tato technika není určena k dekorování strukturovaných tkanin. V případě hrubých struktur může být výsledný efekt, kterého se dosáhne, obtížně předvídatelný. To však neznamená, že se na podobná řešení zcela rezignuje! Mnozí módní návrháři rádi experimentují s vlastními signaturami látek, a dosahují tak ohromujících efektů.

Komentáře ()

Nakládka...