Jak se starat o kašmír?

Péče o kašmír může být trochu oříšek – pokud se nenaučíte základní pravidla, která je třeba dodržovat. Podívejte se na našeho průvodce.

Co je kašmír? Seznamte se s ušlechtilou odrůdou vlny

Zajímá vás, co je to kašmír? Pro lidi, kteří jsou obeznámeni s problematikou související s textilem, to nemusí být zřejmé. Proto vysvětlujeme, že kašmír je ušlechtilý materiál, k jehož výrobě se používá jemná vlna kašmírských koz.

Proces vytváření samotné látky je časově náročný a nákladný. Díky tomu je kašmír poměrně drahou látkou. Stejně jako přírodní vlna je však kašmír vynikajícím materiálem ideálním pro vytváření kabátů a kabátů s vysokou odolností. Investice do kvalitního materiálu se vyplatí roky!

Náš velkoobchod dováží pečlivě vybrané italské materiály, takže si můžete být jisti, že kupujete prémiový produkt. Podívejte se na výběr našich kašmírových látek.

Jak prát kašmír?

V případě materiálů, jako je kašmír a vlna, dobře funguje jednoduchá údržba, tj. občasné a ruční praní při nízké teplotě, neinvazivní mačkání a šetrné prací prostředky.

Jak tedy bezpečně prát kašmír?

Za prvé, místo častého praní bude mnohem lepší větrat nebo ošetřovat kašmírové oblečení párou. Tento typ materiálu se obtížně špiní, takže intenzivní čištění svetrů a kabátů je zbytečné. Co dalšího je třeba mít na paměti?

  • Pokud je však nutné praní, nezapomeňte kašmír prát ručně. Teplota vody nesmí překročit 30°C. Proč? Protože vysoká teplota způsobuje smršťování vláken vlny, což může způsobit nenávratné poškození a deformaci materiálu.
  • Kašmír lze prát v pračce – v tomto případě nejlépe poslouží program určený k praní vlny nebo jemného prádla při nízké teplotě.
  • Doporučujeme používat malé množství pracích prostředků a sáhnout po produktech určených k praní vlny. V případě kašmíru nepoužívejte aviváž, protože se může přilepit na vlákna. Efekt? Husté a bez nadýchanosti.
  • Po vyprání rozhodně nesmíte kašmír vyždímat. Tímto způsobem se mohou jemná vlákna velmi snadno poškodit. Místo toho jednoduše jemně vymačkejte přebytečnou vodu. Chcete-li to provést, stočte kašmírový materiál do ručníku a jemně přitlačte.
  • Chemické čištění kašmíru bude potřeba pouze při odstraňování větších nečistot, se kterými si nejsme schopni poradit.

Pečujte o kašmír – látku, která vyžaduje péči

Kašmír je tkanina s výjimečnou nadýchaností a odolností. Proto se často používá jako přídavek do vlny do kabátů a zimních bund. Stejně jako hedvábí patří do skupiny exkluzivních materiálů, které nejen krásně vypadají, ale jsou také mimořádně pohodlné na nošení. Proto se vyplatí dbát na správnou péči o kašmír!

  • Sušení kašmíru

Po vyprání kašmír osušte ve vodorovné poloze, naplocho. Pod vlivem hmotnosti se vlna velmi snadno natahuje a deformuje. Kašmírové oblečení by také nemělo být vystaveno přímému slunečnímu záření.

  • Žehlení kašmíru

Kašmír se nemačká. To je rozhodně dobrá zpráva pro lidi, kteří nemají rádi žehlení! Pokud je však nutné materiál žehlit, stojí za to to udělat vlhkým hadříkem nebo ručníkem.

  • Skladování kašmíru

V případě těžšího oblečení je nejbezpečnější skladovat kašmír vleže. Lehčí svetry, bundy nebo kabáty lze zavěsit na ramínka – pokud mají správnou velikost a jsou bez ostrých konců. Pozor také na moly. Jedná se o hmyz, který má rád vlnu a kašmír. Vyplatí se investovat do doplňků a repelentů. Dobře poslouží speciální sáček nebo sáček se sušenou levandulí.

Co dělat, když kašmírové pilulky?

Kašmír a vlna mají tendenci žmolkovat. Materiál se může poměrně rychle pokrýt malými kuličkami – zejména v místech vystavených tření. Z tohoto důvodu nezapomeňte pravidelně holit oblečení. K tomu použijte holicí strojek na oblečení nebo speciální kašmírový kartáč. Dbejte však na to, abyste na příslušenství příliš netlačili – neopatrný pohyb může proříznout vlákna a vytvořit díry.

Komentáře ()

Nakládka...