Druhy pletenin

S blížícím se podzimem se dny zkracují a ochlazují. To znamená, že potřebujeme teplejší oblečení a pro ně jsou pleteniny skvělým materiálem. Jsou trochu odlišné od látek, ale mají své výhody – jsou pružné, pružné, vzdušné a velmi měkké.

Pletenina funguje velmi dobře jako materiál na svetr nebo kardigan k zabalení v chladnějších dnech. Ukazuje se však, že pleteniny přicházejí v různých typech: bavlna, vlna, svetr, mikina. A každý z nich najdete v našem skladu.

Jaký je rozdíl mezi úpletem a látkou?

Rozdíl poznáte už podle názvů – pletenina je "pletená" a látka je "tkaná". Rozdíl spočívá ve způsobu výroby – způsobu tkaní nití. Tkanina je propletena kolmými nitěmi příze, kterým říkáme útek a osnova. Pletenina je vyrobena z jedné nitě, která je vytvarována do stehů a tvoří kolmé řady spojené dohromady. Výroba úpletu je trochu jako háčkování nebo pletení.

Podívejte se na naši kategorii: Pletené zboží

Druhy úpletů – svetr, vlna, mikina, bavlna a další

V závislosti na tom, jaký typ pleteniny si vybereme, má mírně odlišné vlastnosti a použití. Stručně vám povíme o nejdůležitějších z nich.

Žerzejová pletenina

Jedná se o obzvláště pružnou odrůdu, protože ve svém složení obsahuje elastan. Velmi dobře funguje jako materiál na šaty, halenky, legíny a svetry.

Viskózový úplet

Vyznačuje se vzdušností – je poměrně tenký a spíše chladný. Funguje dobře v teplejších dnech a pohodlně se nosí. Viskózový úplet funguje velmi dobře jako materiál na šaty nebo halenky, ale i tuniky a legíny. Celek je doplněn jemným, charakteristickým leskem. Dodává se v mnoha vzorech, protože je náchylný k barvení.

Svetrový úplet

Jedná se o klasickou pleteninu, která se obvykle používá k výrobě silnějších svetrů. Ideální pro podzimní a zimní období. Na jedné straně je to měkký, na dotek příjemný a pohodlný materiál. Na druhou stranu zajišťuje cirkulaci vzduchu a patří mezi ty prodyšné. Díky tomu svetrový úplet chrání před chladem a zároveň poskytuje pohodlí. Obvykle se dodává v plných barvách.

Vlněný úplet

Vlna je spojena s nadýchaným materiálem, který chrání před chladem. Takový je i vlněný úplet. Teplé a útulné. V závislosti na zvolených vláknech – přesněji na jejich délce, tloušťce a určité drsnosti – může vlněný úplet trochu škrábat. Pokud chceme zvolit tu nejpříjemnější odrůdu pro pokožku – rozhodně doporučujeme kašmír.

Tkanina na mikinu

Běžně známá jako mikina je velmi půvabný materiál pro výuku šít. Začátečníci na něm rádi pracují, protože není nijak zvlášť náročný na zpracování. Má také všechny výhody ostatních úpletů – odolnost, ochranu proti chladu, měkkost, šetrnost k pokožce. Bude se vyznačovat svým pohodlím – je lehký a skvěle se hodí na oblečení do práce, na turistiku nebo sport. Pro dospělé i děti.

Mikromodální úplet

Tento typ pleteniny se vyrábí z celulózových vláken získaných z bukového dřeva. Vlákna, ze kterých je příze vyrobena, jsou extrémně jemná. Díky tomu je mikromodální úplet velmi měkký a zároveň překvapivě odolný proti poškození. Barva dlouho vydrží a úplet dýchá.

Bavlněný úplet

Klasický úplet z klasického materiálu. Má to, co na bavlně milujeme – měkkost, příjemný na dotek, odolnost a funkčnost používání. Je to také materiál, který mají rádi začátečníci v šití. Bavlněný úplet je vhodný pro mnoho aplikací. Používá se jako materiál na oblečení, záclony, utěrky a další předměty každodenní potřeby. V našem skladu je k dispozici jak v plných barvách, tak zdobený vzory.

Pletenina z mikrovlákna

Mikrovlákno, stejně jako celulóza, je velmi tenké, ale odolné vlákno. Již ve fázi výroby je určen pro konkrétní aplikace. Důležitá je velikost a tvar syntetických vláken. Vlastnosti mikrovláken závisí na jejich výběru – jako je měkkost, odolnost, savost, voděodolnost, elektrostatické a filtrační vlastnosti.

Komentáře ()

Nakládka...