Zlepšuje len naši náladu?

Len má mnoho využití. Jeho semena jsou známá svými příznivými účinky na zdraví m.in. střev a žaludku. Tato rostlina také produkuje lněná vlákna, která se používají k výrobě oděvů, ložního prádla, ubrusů, ubrousků a záclon. Přestože je spojen s letním obdobím, lněné výrobky fungují velmi dobře po celý rok.

V našem velkoobchodě nabízíme prádlo v metráži. Je to materiál, do kterého se vyplatí investovat, a to jak kvůli svým vlastnostem, tak proto, že má prokázaný příznivý vliv na lidské zdraví.

Materiál, který je s námi od úsvitu věků – len

Lněné materiály vznikaly ještě před vznikem prvních starověkých civilizací. Je známo, že ve starověkém Egyptě do něj byly zabaleny mumie. Na mnoha obrazech z tohoto období můžeme vidět vyobrazení lnu, což dobře ilustruje, jak se rostliny pěstovaly a zpracovávaly. Dnes se přirozeně vyskytuje na mnoha místech po celém světě – téměř v celé Evropě, Asii a části Afriky.

Len – jeho vlastnosti vycházejí z jeho struktury

Dopad, který může mít prádlo na člověka, závisí na kvalitě látky. Vlastnosti materiálu jsou dány strukturou samotné rostliny. Tato rostlina je rozdělena do několika částí:

  • stonek – obvykle vzpřímený, bez chlupů,
  • listy – jsou jednoduché, zkroucené nebo protilehlé,
  • Květy – hermafrodit, obvykle kvetou jeden den a rychle opadávají. Vyvíjejí se v horní části rozvětvených výhonků. Existuje 5 kališních lístků, tyčinek a okvětních lístků. Květy jsou obvykle modré, ale také žluté, červené, růžové nebo bílé,
  • Plody – přicházejí ve formě kapslí rozdělených do deseti komůrek se semeny. Ty jsou zploštělé, černé nebo hnědé. Při kontaktu s vodou vylučují hlen, což ví každý, kdo používá lněné semínko.

V minulosti byl len spojován se špatným, hrubým a zmačkaným materiálem. Ten do jisté míry zůstal, ale výrobní proces a znalost lněných vláken se výrazně zlepšily.

Len je materiál s širokým spektrem použití – prádlo v metráži

Len se dobře hodí k letnímu oblečení, protože je vzdušný a hygroskopický. Nepřitahuje bakterie a plísně, díky čemuž je bezpečný pro pokožku a mohou jej bezpečně nosit alergici. Například lněná utěrka dobře chrání potraviny (jako je chléb) před předčasným plesnivěním. Vyplatí se tedy mít jeden v kuchyni nebo na pikniku.

To znamená, že len jako materiál může pomoci zlepšit naši pohodu – zejména během vlny veder, kdy může být výběr správného oblečení problematický.

Tento materiál také chrání pokožku před škodlivým UV zářením. Absorbuje vodu až do 25 % své hmotnosti a přesto není na dotek mokrý. Tímto způsobem ze všech materiálů vytváří len nejpřátelštější mikroklima pro pokožku. Navíc v horkém počasí absorbuje teplo, díky čemuž se méně potíme a na slunci se prostě cítíme lépe. Neelektrizuje a zabraňuje hromadění elektrických nábojů na pokožce. Je to tedy dobrá tkanina na oblečení pro lidi pracující s počítačem nebo jinými elektrickými zařízeními.

Len se díky svým vlastnostem používá také v lékařském průmyslu a dodnes se používá k obvazování ran. Je lehký, je radost ho nosit, a to má určitě pozitivní vliv na naši náladu! Stejně jako to, že povlečení ze lnu má uklidňující účinek a zlepšuje kvalitu spánku.

Podívejte se na naši kategorii: Prádlo

Jak prát a sušit prádlo?

V minulosti se prádlo pralo pouze ručně, ale můžete to udělat i v pračce. Nezapomeňte jej předem příliš dlouho nenamáčet, zvláště pokud perete barevné látky. Dlouhodobý kontakt s vodou zabarvuje prádlo. V pračce je lepší zvolit jemný program a nízkou teplotu – nejlépe nepřesahující 30-40°C. Vyšší teplotu si můžeme dovolit pouze v případě, že je látka zcela bílá. Je lepší se vyhnout kroucení a ždímání. Prádlo je stejně docela náchylné k deformaci. Doporučuje se používat jemné čisticí prostředky, bez chlóru a bělidla.

Sušení lněného prádla

Hned po vyjmutí lněného prádla z pračky je dobré ho lehce setřást. Pak snáze získají správný tvar. Pro sušení je nejlepší zvolit vzdušné místo a položit lněné tkaniny naplocho. Určitou alternativou je sušení v sušičce, i když byste měli pamatovat na nízké teploty. Na druhou stranu se vyplatí žehlit prádlo, když je ještě mírně vlhké. Materiál pak bude sedět nejlépe.

Komentáře ()

Nakládka...