Bavlna a její vlastnosti

Bavlna pochází ze stromů a keřů, které lze nalézt ve volné přírodě téměř na všech kontinentech. Ty nejlepší pocházejí ze zemí, kde je dobré slunce, mírné srážky a žádný mráz. Dozrává ke sklizni, když její květy uvadnou a objevují se tobolky plné semen. 

Ačkoli mnoho zemí přijalo strojový způsob sklizně bavlny, v Asii se stále nejčastěji sklízí ručně. Poté se vlákna oddělí od semen. Vlákna se formují do balíků a dopravují se do přádelny, kde se vyčesávají. Získávají měkkost a pružnost. Poté se spřádá ve specializované dílně, někdy ještě ručně na tkalcovských stavech. Bavlníková semena, která zůstanou po výrobním procesu, se používají pro potravinářské účely. Proč o tom všem mluvíme?

Bavlna je přírodní a funkční materiál

Zdůraznit, že bavlna pochází z přírodní suroviny. Nejedná se o syntetickou ani umělou tkaninu, a proto má vlastnosti, které jsou připisovány pouze přírodním tkaninám. Je měkký a pohodlný na nošení. Snadno se čistí a má některé zdraví prospěšné vlastnosti. Je to jeden z nejoblíbenějších materiálů pro výrobu oděvů nebo látek. Používá se také v následujících průmyslových odvětvích:

  • farmaceutický průmysl, pro výrobu obvazů a jiných hygienických materiálů,
  • a dokonce i rybářské sítě,
  • kávové filtry,
  • těžba ropy,
  • dolarové bankovky.

Za svou popularitu vděčí relativně levnému procesu získávání a výroby a také vlastnostem, o kterých budeme hovořit.

Podívejte se na naše látky: Bavlna a Batiste

Bavlna – materiál s mimořádnými vlastnostmi

Bavlna je velmi hygroskopický materiál. To znamená, že účinně absorbuje vlhkost, což je důležité v létě, kdy se intenzivně potíme. Zajímavé je, že není mokrý, i když absorbuje až 25 % své hmotnosti. V závislosti na tom, jak silný nebo tenký bavlněný materiál si objednáme, bude dobře udržovat teplo. Tenčí látky se na léto ukáží jako lepší, protože oblečení provzdušní. Silnější bavlna je látka na zimu, kdy se potřebujete chránit před chladem. .

Bavlna je odolná proti roztažení a vysokým teplotám. Díky tomu je elegantní při praní, ale také velmi hygienický – většina choroboplodných zárodků umírá při vysokých teplotách. Je radost ho nosit, protože je měkký, hladký a příjemný na dotek. Je také bezpečný pro pokožku. Bavlna nezpůsobuje alergie, svědění ani kousání - látka je ideální pro děti. Skvělý materiál na dětské oblečení – bavlna se často používá při výrobě oblečení pro nejmenší!

Podívejte se na naše kategorie, jako jsou: Hladká bavlna a Bavlna s potiskem

Bavlněné oblečení je odolné a pohodlné

Navzdory skutečnosti, že bavlna je tkanina, která je o něco méně odolná proti pomačkání než ostatní, je velmi odolná. Oblečení z něj vydrží roky a nepoškodí se. Díky tomu, že je pružný, dobře přiléhá k tělu, pohodlně se nosí a neomezuje v pohybu. Umožňuje zdůraznit přednosti vaší postavy, což platí zejména pro trička a spodní prádlo. Neobvyklou výhodou bavlněných tkanin je jejich odolnost vůči pachům. Nejen, že prochází pachy s velkou odolností, ale také je velmi rychle uvolňuje. Návštěva tučně páchnoucí hospody tedy v případě bavlněného oblečení není problém. Na druhou stranu řešením problémů s pomačkáním je správné žehlení a čištění.

Jak prát, žehlit a sušit bavlnu? Bavlněná látka – špičky

Bavlna díky své přirozené struktuře vyžaduje náležitou péči. Nedávejte vlhké oblečení do skříně nebo kufru, aby nezplesnivělo.

Žehlení bavlny – na jakou teplotu mám nastavit žehličku?

Je však odolný vůči teplotám – lze jej žehlit i při 150-180 °C. Při žehlení s párou se rychleji sundává.

Praní bavlny – na kolik stupňů?

Bavlna se také poměrně snadno pere. Nebojí se teplot 90 °C a vyšších. Přesto se vyplatí teplotu praní trochu snížit, a to na cca 60 °C, pokud je bavlna barvená. Dá se roztočit.

Sušení bavlněného oblečení

Při sušení pamatujte na to, abyste ji nenechávali zmačkanou a raději ne na plném slunci. Dlouhodobé vystavení paprskům jej může poškodit.

Související produkty

Komentáře ()

Nakládka...