Poradíme, jaké látky použít k šití svatebních šatů

Ve svatební den chce každá žena vypadat výjimečně. Koneckonců, je to jeden z nejdůležitějších dnů v našem životě. Některé z nás navrhují své dokonalé šaty pro tuto příležitost již od dětství a vytvářejí kompozice z výstřižků ze svatebních nebo módních časopisů. Konečně po mnoha letech přichází den a my stojíme před nesmírně důležitou volbou, kterou je výběr svatebních šatů. Pak máme na mysli především řez. Dlouhé, nabírané, zdůrazňující poprsí, s malým výstřihem, hodně tylu nebo možná velmi jednoduché šaty? Je třeba si uvědomit, že kromě střihu je důležitý také materiál, ze kterého byly nebo budou šaty vyrobeny. Přicházíme na pomoc: Jaké látky jsou ideální pro tento významný den?

fa206f4e04e49b3f58f149c4643574f0.jpg

Gupure – velmi elegantní odrůda krajky, vyznačuje se kvalitním materiálem a bohatším zdobením než standardní krajka. 

Krajka charakteristickou součástí je prolamovaná povrchová úprava, která zaujme bohatostí vzorů. V krejčovství se nejčastěji používají jako dekorativní prvky. Jsou vždy v módě po mnoho let.

Krep – pružný a měkký materiál, odolný proti pomačkání. Krep se dodává v  mnoha variantách, které se liší složením a tloušťkou. Vypadá skvěle v případě upnutých šatů. 

Hedvábí – ušlechtilý materiál. Hladké a kluzké. Dodává lesk a vypadá skvěle. O vlastnostech hedvábí jsme psali zde

Grosgrain – materiál je tuhý, šustivý a lesklý. Odolný proti poškození a změně barvy. Ideální pro svatební šaty, např. objemnější, stejně jako klasické střihy. Grograin se často používá k šití svatebních šatů v písmenu "A".

Mušelín – látka s neuvěřitelnou vzdušností. Hladký, průsvitný, jemný a měkký na dotek. Používá se hlavně na šaty, které zdůrazňují tvary.

Organza – tenká a průhledná látka, zároveň poměrně tuhá.  Skvěle se bude hodit ke střihům s volánky a závěsy, stejně jako k šatům s velkým objemem, které mají zároveň působit vzdušně. 

Satén – hladká a splývavá látka. Na jedné straně lesklé a na druhé matné. Perfektně sedí a dobře se hodí do velmi elegantních, důstojných, plesových tvarů. Je také dobrou volbou pro podzimní a zimní svatby, protože dobře ochrání před chladem.

Šifon – na dotek příjemná, lehká a lehce průsvitná látka. Nejčastěji se používá ve vzdušných a jednoduchých řezech. Skvěle se bude hodit k boho svatebním šatům, skvěle se hodí na letní svatby.

Tyl – průhledná látka. Díky snadnému zpracování z něj lze vytvářet velmi různorodé kreace se zajímavými tvary. 

Taft – poměrně tuhá, lehká a šustivá látka. Bude dobře fungovat se všemi druhy závěsů, záhybů, volánků a volánů. Může být silný nebo mírně lesklý. Je snadné dát tvar šatům, aniž byste je zatěžovali.

Žakár – silný a těžký materiál, nejčastěji jsou na něm vyraženy vzory. Ideální pro krátké svatební šaty nebo velmi elegantní plesové šaty v retro/vintage stylu.

Georgette – splývavý, matný, průsvitný materiál. O něco tužší a těžší než mušelín. Skvěle se hodí ke vzdušným svatebním šatům. 

30cbda7f404cdf125d81b62f71bfc214.jpg

Pokud jdete nakupovat a hledáte látky, nebojte se požádat o kousek látky a vzorky, abyste se nad tím mohli zamyslet, může se ukázat, že si to ještě párkrát rozmyslíte a nápad vám bude pár dní zrát v hlavě. V našem velkoobchodě na vás čeká profesionální servis, který vám pomůže vybrat perfektní látku.

Pokud chcete zjistit, jaké látky použít k ušití obleku, podívejte se sem

Fotografie svatebních šatů - Pinterest

Související produkty

Komentáře ()

Nakládka...