Průvodce pro začátečníky - vše, co potřebujete vědět o materiálech?

Rozdíly mezi látkou a pleteninou

Textil nabízený naším velkoobchodem s látkami se obecně dělí do dvou skupin – tkané a pleteniny. Liší se svými vlastnostmi, které vyplývají ze způsobu výroby. Díky tomu mají úplety obvykle volnější strukturu, jsou měkčí a vysoce elastické. Látky se naopak snáze stříhají a šijí a oblečení z nich se jen zřídka deformuje.

Konvoluce

Obě skupiny textilií jsou k dispozici v mnoha variantách a dělí se podle vazby. Tkaniny s oboustrannou vazbou:

  • plátnová vazba – je extrémně odolná. Používá se na ložní prádlo, ubrusy, oděvy a dekorační látky,
  • panamská vazba – používá se především k výrobě sportovních mikin, obleků a košil,
  • Oboustranná keprová vazba – používá se na potahové látky, oděvy a svrchní oděvy. Materiály tohoto typu se vyznačují nižší viditelností skvrn,
  • grogrénová vazba – používá se k výrobě materiálů pro svrchní oděvy, dekorační a nábytkové látky, ale i šaty.

Mezi jednostranné vazby patří:

  • jednostranná keprová vazba – používá se k šití pracovních oděvů, svrchních oděvů nebo kalhot,
  • saténová vazba – používá se k výrobě materiálů pro elegantní oděvy, jako jsou večerní šaty, sukně, košile a halenky, drahé povlečení, spodní prádlo nebo noční košile.

Pleteniny lze různě proplétat, díky čemuž se liší vzhledem a vlastnostmi.

Složení

Výrobky nabízené naším velkoobchodem s šicími materiály jsou také vyrobeny z různých základních surovin. Vlákna, ze kterých jsou materiály vyrobeny, se dělí na:

  • přírodní – naprostá většina pochází ze zvířat (všechny druhy vlny a hedvábí) nebo rostlin (bavlna, len),
  • syntetické – chemicky vyráběná vlákna (polyester, polyamid, elastan),
  • umělý – vyrobený z celulózy (viskózy). Tohoto materiálu se není třeba bát, protože má mimořádné vlastnosti navzdory skutečnosti, že je uměle vyráběn. Více o viskóze zde.

Z jakých materiálů se šít jednotlivé kusy oblečení?

Trička – měla by být pohodlná a vzdušná. Pro šití základních triček jsou nejlepší bavlněné, viskózové nebo smyčkové úplety. Pokud chcete ušít něco elegantnějšího, můžete použít stejné látky jako na košile.

Košile – většinou klasické, pánské košile jsou šité z bavlny, ale nemusíte se omezovat. K ušití košile můžete použít hedvábí, viskózu, bavlnu, len nebo směs těchto látek. Zde vše závisí na zvoleném střihu nebo efektu, kterého chcete dosáhnout. Hedvábí nebo viskóza jsou skvělé pro šití volných, splývavých košil.

Sukně – v tomto případě vše závisí na efektu, kterého chcete dosáhnout. Tuhé materiály jsou ideální pro rozšířené sukně. Přiléhavé modely vyžadují použití pleteniny nebo tkaniny s příměsí elastanu. Pokud chcete něco lehkého, zvolte mušelín nebo hedvábí.

Šaty – nejoblíbenější látkou na letní šaty je viskóza, která je lehká, nemačká se a dýchá. Pokud máte rádi vzdušné, jemné šaty, zvolte mušelín. Bavlněné látky nebo len jsou díky svým vlastnostem také skvělé pro sváteční oblečení. Pro šití večerních šatů se vyplatí zvolit tenčí vlnu, taft nebo žakár. Sportovní modely budou vyžadovat použití pletenin.

Kalhoty – látky pro každodenní nošení kalhot by měly obsahovat přídavek elastanu, aby neomezovaly volnost pohybu. Džínovina bude nejlepší. Pokud chcete sportovní kalhoty, zvolte bavlnu, směsi syntetických vláken nebo lycru. V případě klasických tepláků si pořiďte mikinu. K šití elegantních kalhot můžete použít bavlněný satén nebo hedvábí a lněné látky jsou ideální pro letní outfity. Pamatujte, že ani ve formálnějších kalhotách se nemusíte omezovat pouze na hladké látky. V této roli bude dobře fungovat i strukturální a vzorovaná tkanina. Velkoobchod Izpol nabízí například žakár s květinovým nebo geometrickým vzorem.

Komentáře ()

Nakládka...