Polyester – co je to za materiál a jaké jsou jeho vlastnosti?

Setkáváme se s ním každý den. Někteří ho mají rádi, jiní ho nenávidí. Co je polyester? Jak vzniká? Má to více výhod nebo možná nevýhod? Možná jste někdy slyšeli, že je to špatné pro životní prostředí – je to pravda? Na tyto a další otázky týkající se polyesteru se pokusíme odpovědět v tomto příspěvku na blogu. Zveme vás ke čtení!

Polyester - co je to za materiál?

Začněme trochou chemie. Polyestery jsou polymery získané z monomerů (sloučeniny s nízkou molekulovou hmotností). Mají mnoho aplikací v průmyslu, včetně textilu. O tom, jak se vyrábí polyester, píšeme níže.

Co se týče samotného materiálu, ten je jedním z nejběžnějších - najdete ho v každém obchodě s oblečením i v obchodech s látkami. Najdete ho také ve většině dámských šatníků. Lze jej použít samostatně - 100% polyester nebo jako doplněk k jiným materiálům , např. bavlněným tkaninám. Zajímavé je, že toto syntetické vlákno má vlastnosti poněkud podobné bavlně.

Čistý polyester - co je to za materiál? Polyesterové tkaniny mají své klady a zápory (o kterých si povíme později). Faktem však je, že nekvalitní polyester nemusí být nejpříjemnější na nošení. Pokud tedy plánujete ušít například šaty nebo košili z tohoto materiálu, sáhněte po kvalitním polyesterovém materiálu. Najdete ho například v našem internetovém obchodě.

Několik slov o historii polyesteru

Už víceméně víte, co je polyester. Nyní bychom vás rádi stručně seznámili s jeho historií. Málokdo si uvědomuje, že tento materiál provází lidstvo již téměř 80 let (k datu vydání tohoto textu). Pojďme se tedy podívat na to, kde se vlastně vzal polyester v oblečení, které nosíme dnes, v 21. století.

První pokusy se syntetickými materiály byly provedeny již ve 30. letech dvacátého století. Teprve v roce 1941, během druhé světové války, byl však v Manchesteru patentován PET - typ termoplastického polymeru. Jsou za to zodpovědní dva britští chemici: James Tennant Dickson a John Rex Whinfield. O něco později byly vyvinuty i další verze polyesteru, vyvinuté chemiky z Ameriky a Sovětského svazu.

Zpočátku to nebylo příliš populární. Získal ji o něco později, v 70. letech, kdy dokonce získal název zázračného materiálu (který není třeba žehlit) a kraloval vedle bot na platformě, rozšířených kalhot a dalších prvků charakteristických pro tuto éru. Jeho zlatá léta však netrvala dlouho. Postupem času polyester ztratil svou pověst a začalo se o něm říkat, že je nepohodlný a navíc levný a nevkusný. I když tomu tak mohlo být v minulosti, takový názor je nespravedlivý vůči moderním, vysoce kvalitním polyesterovým materiálům.

Dnes se upozorňuje na skutečnost, že jeho výroba poškozuje životní prostředí, protože polyester se vyrábí z neobnovitelné ropy. Z tohoto důvodu je často neprávem démonizován, a přesto polyester může pocházet z recyklace... Na druhou stranu bavlna , často stavěná do opozice vůči tomuto umělému materiálu, také není v mnoha případech tím nejlepším řešením pro planetu. Jeho výroba často vyžaduje použití velkého množství pesticidů a vody. Říká se, že zavlažování bavlníkových polí je hlavním příspěvkem ke zmenšování Aralského jezera.

Získání polyesteru

Již jsme odpověděli na otázku, kterou uživatelé internetu často vyhledávají: polyester - co je to za materiál? Slíbili jsme také, že budeme diskutovat o tom, jak se tento materiál vyrábí. Vysvětlíme níže.

Výroba polyesteru probíhá během syntézy určitých esterů, alkoholů a kyselin. Tyto známé pojmy z chemie však pro běžného občana mnoho neznamenají. Zjednodušeně řečeno, polyester se vyrábí ze surové ropy, která je podrobena jedné ze tří chemických reakcí. Zpočátku je ve formě malých vloček, které se taví při vysokých teplotách. Vlákna se získávají z odkapávacích  a sušících nití. Později je lze natáhnout a také jim dát požadovaný vzhled.

Jak jsme již zmínili, polyester lze také recyklovat. Otázka, zda je polyester dobrý materiál, nebo zda je ve skutečnosti tak škodlivý pro planetu, je ponechána na individuálním úsudku.

Výhody a nevýhody tohoto materiálu

Už víte, co je polyester a znáte jeho historii. Již jsme zmínili , že má své výhody i nevýhody, díky čemuž se některým lidem líbí a jiní nenávidí. Pojďme se podívat na obojí.

Výhody polyesteru Nevýhody polyesteru
  • Vysoká elasticita - tento materiál se nedeformuje ani nevytahuje.
  • Odolnost proti vráskám - často není nutné žehlit.
  • Je hygrofobní - neabsorbuje vlhkost a rychle schne.
  • Je velmi odolný - vydrží hodně.
  • Odolnost proti skvrnám - je odolný vůči nečistotám a lze jej prát i ve studené vodě.
  • Je lehký - ideální například na letní šaty.
  • Je cenově dostupný.
  • Může být statický a zkazit složitě stylizované účesy.
  • Je relativně neprodyšná - můžete se v ní potit.
  • Je hořlavý - měli byste být velmi opatrní při jakýchkoli zdrojích ohně a žhavých uhlíků.

Polyester nejen pro sportovce

Je polyester dobrý materiál pro sportovce? Ukazuje se, že ano - dychtivě se používá při šití sportovního oblečení. Pokud je materiál vysoce kvalitní:

  • umožňuje tělu volně dýchat,
  • dobře odvádí pot bez tvorby mokrých skvrn,
  • Účinně chrání před větrem a deštěm.

V dnešní době má polyester v oblečení širokou škálu aplikací - spodní prádlo, pláštěnky, fleece... Opravdu není těžké ho najít. Je třeba si uvědomit, že v dnešní době se tento materiál nepodobá démonizovanému, nepohodlnému polyesteru ze 70. let.

Nebojte se polyesteru!

Chtělo by se říci, o jaký materiál se jedná - polyester! Může mít mnoho využití – od vzdušných šatů, přes teplý fleece, až po nepromokavé a větruodolné kabáty. Doufáme, že z našeho článku získáte spoustu užitečných informací o polyesteru. Zveme vás také k nákupu v našem internetovém obchodě, kde najdete mnoho fantastických materiálů, nejen polyester.

Komentáře ()

Nakládka...