Z jakých materiálů šít dětské oblečení?

Látky na dětské oblečení by měly být pohodlné, odolné, příjemné na dotek a bezpečné pro pokožku. Jak si tedy z tolika produktů dostupných na trhu vybrat ten nejlepší materiál pro dětské oblečení? Jaký materiál bude nejlepší na dětské spodní prádlo a který na mikinu nebo kalhoty?

Látky a pleteniny – jaký je mezi nimi rozdíl?

Látky na dětské oblečení nejsou totéž co pleteniny. Přestože se oba názvy těchto materiálů používají zaměnitelně (hlavně laiky), jedná se o zásadní chybu. Jaký je tedy rozdíl mezi pleteninou a látkou?

Látka je tkaná z útku a osnovy. Jedná se o dvě uspořádání nití, které tvoří vazbu. Příkladem látek je například ikonická džínovina, flanel a samet. Pletenina se plete úplně podobným způsobem, jako když háčkujete stehy. Pleteniny jsou pružnější, protože se skládají z mnoha nití spojených dohromady v řadách. Dělí se do dvou kategorií: osnovní pleteniny a zátažné pleteniny (liší se uspořádáním vazby).

Nyní, když znáte rozdíl mezi pleteninami a látkami , stojí za to zkontrolovat, z čeho ušít oblečení pro dítě. Cílový materiál a jeho vlastnosti lze přizpůsobit jak věku dítěte, tak osobním preferencím. V každém případě by však na prvním místě mělo být pohodlí, estetika a pohodlí při nošení.

Věnujte pozornost složení materiálu

Při výběru materiálu pro dětské oblečení hraje klíčovou roli složení materiálu. Vyplatí se vsadit na ty, které pocházejí z přírody – čistá, stoprocentní bavlna, měkká a jemná merino vlna nebo směsi (např. obsahující len nebo elastická vlákna). Důležitá je také gramáž materiálů vyrobených z bavlny. Čím vyšší je jeho hodnota, tím silnější bude oblečení.

Jaké materiály budou pro dítě nejlepší?

Nelze popřít, že bavlna je lídrem v průmyslu dětského oblečení. Není divu, kvalitní bavlna je odolná, příjemná na dotek a prodyšná. Navíc neomezuje v pohybu malého dítěte – je pohodlný. Svoboda v pohybu je důležitá pro děti všech věkových kategorií – umožňuje jim zdravý a správný vývoj. Z čeho šít dětské oblečení?

Bavlněné tkaniny

Bavlněná tkanina je odolná a šetrná k pokožce. Zvláště pozoruhodná je certifikovaná bavlna, která pochází z ekologického zemědělství. Neobsahuje chemikálie, takže je šetrnější k jemné pokožce vašeho dítěte a... Životní prostředí! Dětské oblečení – zejména to nejmenší – je podrobeno přísným testům. Skvrny od mrkve, trávy a mnoho dalších nečistot vyžaduje speciální praní, často při vysokých teplotách. Bavlněné tkaniny jsou odolné proti možnému poškození při praní a žehlení. Dětské oblečení z bavlněné látky je jistě dobrou a univerzální volbou.

Bavlněný satén

Bavlněný satén je o něco ušlechtilejší než obyčejná, tradiční bavlna. Je neuvěřitelně měkký a hladký. Má jemný, přirozený lesk a je vyroben z čisté příze ze 100% bavlny. Bavlněný satén je dobrý nápad jako materiál pro dětské oblečení. Díky speciální vazbě nití je neuvěřitelně příjemná na dotek, vzdušná a ideální pro batolata, která mají kožní problémy (např. alergie). Oblečení vyrobené z vysoce kvalitní saténové bavlny je odolné proti roztažení a velmi trvanlivé. I přes opakované praní při vyšších teplotách budou barvy stále intenzivní a materiál si zachová svůj stálý tvar.

Len

Je len dobrým materiálem pro dětské oblečení? Len je spojován s drsností a mačkáním. A to je velká chyba! Moderní oděvní prádlo je dříve podrobeno speciálním změkčovacím procesům, díky nimž překvapí svou měkkostí a je velmi příjemné na dotek. Hustá struktura lnu dobře propouští vzduch a samotný materiál je příjemný a bezpečný pro pokožku a zároveň opravdu krásný.

Pletenina

Při popisu různých pletenin pro dětské oblečení nelze opomenout pleteniny z příze. Je měkká, pružná, extrémně pohodlná a hřejivá. Oblečení z pletené příze je ideální pro nejmenší, tedy novorozence a kojence. Z takové pleteniny můžete vykouzlit nejen krásné soupravy, ale také teplé, bezpečné a na dotek příjemné přikrývky. Svetrová pletenina je velmi módní a správně opečovávaná – extrémně odolná.

Jaké oblečení, z jakého materiálu?

Úplety jsou elastičtější – skvěle se hodí jako materiál na spodní prádlo nebo trička. Bavlněné látky, jako je džínovina, budou lépe fungovat na kalhoty, bundy a sukně a pro starší děti. Bavlna a bavlněný satén zůstávají univerzální volbou pro horní a spodní oděvy. Pro módní, lehké šaty nebo chlapecké šortky si můžete vybrat oděvní prádlo.

Dokonalé látky pro dětské oblečení budou přírodní, pohodlné a odolné. Při jejich výběru stojí za to zkontrolovat složení a hmotnost. Hustá bavlna bude lepší pro mikiny nebo mikinové soupravy. Bavlněné materiály s nižší gramáží dobře poslouží jako pohodlné a vzdušné oblečení na léto a jsou dobrou volbou pro dětské spodní prádlo.

Komentáře ()

Nakládka...