Tencel - vlastnosti tkaniny

Tkanina Tencel – co to je?

Zajímá vás, co je tencel a proč je považován za tak jedinečný materiál? Tento produkt, nazývaný také lyocell, připomíná na dotek bavlnu nebo viskózu. Někdy se také označuje jako umělé hedvábí. Materiál Tencel, stejně jako viskóza, patří k přírodním celulózovým vláknům. Suroviny použité při jeho výrobě pocházejí z asijského eukalyptového dřeva.

Jeho velkou výhodou je, že dokáže napodobit mnoho různých materiálů, jako jsou:

  • semiš
  • kůže
  • hedvábí
  • bavlna
  • viskóza.

Využití tencelové tkaniny je tedy velmi široké, a proto je v textilním průmyslu tak oblíbená.

Materiál Tencel – jak se vyrábí?

Tkanina Tencel se získává z celulózy dřeva, konkrétně z kůry eukalyptu. Výrobní proces je podobný viskóze – vlákna se získávají z rozpuštěné celulózy z dřevní buničiny. Liší se od něj použitím ekologických řešení v procesu praní vláken. Látky, které rozpouštějí celulózu, jsou v případě viskózy korozivní. Na druhou stranu se při výrobě tencelu používá netoxické a biologicky odbouratelné rozpouštědlo, které je bezpečné pro člověka i životní prostředí. Tencel je tedy 100% přírodní a 100% biologicky odbouratelný materiál.

Vlastnosti a použití tencelové tkaniny

Tkanina Tencel je extrémně odolná a bude fungovat za všech podmínek – při vysokých i nízkých teplotách. Je vhodný pro horké dny, protože je vzdušný a příjemný k pokožce. Dobře sedí na těle a dodává jemný lesk. Působí jako sametový materiál, díky čemuž je velmi pohodlný na nošení a prodyšný. Každé vlákno tohoto materiálu absorbuje vlhkost, takže se na pokožce nepotí. Má vynikající termoregulační vlastnosti.

Nanovlákna materiálu tencel jsou hladká a mají nízkou tuhost. Díky tomu je šetrný a šetrný k pokožce, zejména k citlivé, která vyžaduje jedinečný přístup. Navíc je potvrzeno, že nezpůsobuje podráždění a výrazně zabraňuje růstu bakterií. Přirozeně kombinuje mnoho výhod jiných vláken:

  • je jemná jako hedvábí,
  • je teplá jako vlna,
  • je stejně pevný jako polyester,
  • chladí jako len,
  • Je savý jako bavlna.

Tencel je materiál, který lze smíchat s jakýmikoli vlákny. V našem obchodě je tencelová tkanina k dispozici mimo jiné v kombinaci se lnem. Díky této směsi je materiál ještě příjemnější na dotek, odolnější a nemačká se tolik jako čisté lněné vlákno.

Tencel se používá především při výrobě lůžkovin, prostěradel, matrací a spodního prádla. Výroba tohoto materiálu je dokonalým příkladem toho, že moderní technologie jdou ruku v ruce s ekologií. Materiál Tencel je rozhodně investicí na roky!

Materiál Tencel – praní a péče

Praní tencelové tkaniny je velmi snadné. Materiál nevyžaduje žádnou zvláštní péči. Lze prát ručně, ale lze jej také prát v pračce a sušit v sušičce. Nemusíte se bát, že by se poškodil – je velmi odolný a trvanlivý. Pokud není na etiketě uvedeno jinak, lze oděvy z tohoto materiálu prát při teplotách do 60°C.

Na druhou stranu by teplota žehlení měla být vždy zvolena na nejjemnější vlákno, ze kterého je látka vyrobena. Pokud je vaše oblečení vyrobeno z jiného materiálus příměsemi, věnujte tomu zvláštní pozornost.

Tencel sám o sobě není náchylný k pomačkání, takže jej stačí mírně zatáhnout teplou žehličkou, aby se obnovila jeho dokonalá podoba. Díky snadné údržbě a praktickým vlastnostem je látka velmi oblíbená jak u společností v módním průmyslu, tak u samotných uživatelů. Stojí za to koupit tencelový materiál v dobrých obchodech s textilem, abyste si byli jisti jeho vynikajícími vlastnostmi.

Související produkty

Komentáře ()

Nakládka...