Jaké látky se vyplatí nosit na podzim?

Věděli jste, že správné látky na podzim mohou být nejen teplé, ale také pohodlné a krásné? Když se dny zkracují a ochlazují, většina z nás sní o tom, že se schováme v teplém domě s šálkem horkého čaje. Ne každý si však takový komfort může dovolit a i přes nepřízeň počasí musí vyrazit na cestu. Klíčem k pohodlí a komfortu v tomto ročním období je správné oblečení. Jaké látky na podzim budou dobře fungovat při každodenním stylingu?

Hřejivé látky na podzim – zaměřujeme se na přírodu!

Na podzim se vyplatí vsadit na pohodlné a teplé oblečení. Každé roční období má svá pravidla – to, co nosíme v létě , v chladnějších dnech pravděpodobně neprojde. Látky a pleteniny mají různé účely, takže pokud chceme, aby pro nás měnící se počasí venku nebylo drsné, musíme věnovat větší pozornost složení materiálů, ze kterých je naše oblečení šité. Těžší a silnější tkaniny přírodního původu poskytují lepší izolaci proti chladu a jsou pohodlnější. Jaké látky budou na podzim fungovat nejlépe?

Kašmír a vlna – ideální pro svetry a kabáty

Kašmír je druh vlny. Nepochází však z ovcí, ale z koz chovaných v Asii (kašmírské kozy). Pokud přemýšlíte, jaká látka na podzim bude vypadat dobře v kanceláři i na oficiálních schůzkách – můžete snadno vsadit na luxusní kašmír. Jedná se o ušlechtilou látku na svetr, která bude nejen příjemná na dotek a jemná, ale také velmi elegantní.

Při výběru svrchního oblečení na podzim musíme věnovat zvláštní pozornost materiálu. Srstní vlna může pocházet ze srsti různých zvířat (nejen ovcí). Vlněná tkanina poskytuje nejen optimální teplo, ale také chrání před větrem, nepropouští vlhkost a zaručuje dobrou cirkulaci vzduchu. Mezi nejžádanější (a bohužel ne nejlevnější) látky na kabáty patří velbloudí vlna. Důležité je, že jeho těžba je přirozený proces a nezpůsobuje utrpení zvířat!

Bavlna – ideální na halenky a mikiny

Další návrh na dobrou látku na podzim nepochází od zvířat. Bavlna je přírodní tkanina rostlinného původu. Je to výborná látka na šálu, mikinu, halenku a silnější tričko. Zvláště pozoruhodná je tzv. česaná bavlna, tedy oblíbený flanel. Ačkoli většina z nás je nelichotivě spojována s "nesmrtelnou"  kostkovanou flanelovou košilí – je z ní nádherné a teplé oblečení na podzim. Bavlněné tkaniny poskytují teplo, jsou příjemné na nošení a pokud k nim přidáte příměs elastických nití (např. elastanu) – dokonale zdůrazní postavu.

Bavlněné látky na podzim jsou všestranné, pohodlné a cenově dostupné. V závislosti na volbě jejich gramáže můžete ovlivnit konečnou tloušťku a těžkost těchto tkanin. Každý dobrý velkoobchod s látkami nabízí alespoň několik gramáží vláken, ze kterých si můžete vybrat. Čím vyšší je jejich hodnota, tím silnější a těžší bude materiál.

Džínovina a manšestr – na  kalhoty, sukně a další!

Džínovina a manšestr jsou látky, které se vyznačují trvanlivostí, odolností proti poškození a dlouhou životností. Kromě ikonického indigového denimu, ze kterého se šijí klasické kalhoty, běžně známé jako džíny, stojí za pozornost také manšestr. Je to velmi zajímavá a teplá, silná odrůda bavlněné látky. Vyznačuje se trojrozměrnou texturou s konvexními, rovnoběžnými liniemi.

Zajímavostí je, že manšestr je další formou sametu, který podle tradice nosí všichni mužští členové anglické královské rodiny. Ačkoli polský název "manšestr" nezní uchu příjemně a je spojován spíše s hrubým oblečením – manšestrové kalhoty a sukně (a dokonce i bundy) jsou módní a zajímavou nabídkou podzimu.

Samet a velur

Samet a velur jsou perfektní látky na podzim spojený s luxusem. Měkké, mírně lesklé a příjemné na dotek zdobí nejen elegantní interiéry, ale také přehlídková mola známých návrhářů. Velurové a sametové kreace byly skutečným klenotem na loňských módních přehlídkách takových celebrit, jako je Alexander McQueen nebo módní dům Gucci. Samet je skvělá látka pro lehký kabát, která v kombinaci s o něco méně sofistikovanými látkami získá ležérní, každodenní styl.

Jaký je rozdíl mezi sametovou látkou a velurem? Přestože jsou oba materiály klasifikovány jako plyšové tkaniny, hlavní rozdíly spočívají ve způsobu jejich výroby a délce štětin ("trichomů"). Samet je ušlechtilejší než velur a má delší štětiny. Nejdražší je vyroben z hedvábí. Velur je tenčí než samet a při správné přípravě dokáže svou strukturou imitovat i semiš!

Nyní, když víme, která svetrová látka bude na podzim fungovat nejlépe a ze které je dobré ušít teplou šálu – nic nestojí v cestě zahájení nového podzimního šatníku. To, jaké látky nosíme na podzim, ovlivní nejen náš vzhled, ale také naše zdraví a pohodu.

Komentáře ()

Nakládka...