Bavlna – co je to za látku?

Bavlna je tkanina, která je známá již mnoho tisíc let. Existují různé druhy bavlny, ze kterých se vyrábí široká škála oděvů: od dámských kabátů, přes pracovní oděvy, až po dětská trička. Ve starověkém Egyptě se tento materiál používal pro svou prodyšnost, která byla ideální pro teplé podnebí. Obliba bavlny se nevztahovala pouze na stav faraonů. Před naším letopočtem byl milován také v Mexiku a Indii. Z našeho textu se dozvíte, jaké druhy bavlny existují a jak vysvětlit její fenomén.

Bavlna – co je to za materiál?

Bavlna se získává z rostliny označované jako bavlna nebo jednoduše bavlna. Tento materiál je vlákno, které obklopuje semena bavlníkového keře. Jak vypadá bavlna? Hérodotos, známý řecký historik, tvrdil, že je podobná ovčí vlně. Poukázal však na to, že bavlna je ještě krásnější materiál. Surovina připravená ke sklizni trochu připomíná vatové tampony. V případě bavlny však není nejdůležitější vzhled, ale její využitelnost. Kdysi se sklízel ručně, dnes s použitím kombajnů, je jednou z nejdůležitějších surovin pro výrobu tkanin na světě.

Bavlna má více než jeden název, tj. druhy bavlny

Velké množství druhů bavlníku může opravdu šokovat. Díky této rozmanitosti odrůd se bavlněné tkaniny používají k výrobě velmi odlišných produktů. Nyní vám představíme několik druhů bavlněných látek a uvidíte, že bavlna má opravdu mnoho využití:

  • Egyptská bavlna - exkluzivní, drahý materiál vyznačující se dlouhými a měkkými vlákny; je velmi měkký, díky čemuž je ideální pro výrobu lůžkovin, spodního prádla nebo županů;
  • džínovina - odolná, silná tkanina, která se používá mimo jiné k výrobě tašek a ubrusů,
  • samet - jemná tkanina s tenkým vlasem, která se používá k vytváření záclon a oděvů,
  • satén - velmi oblíbený druh bavlněného výrobku, často používaný k výrobě šatů,
  • batiste - měkký materiál vyrobený plátnovou vazbou; je vzdušný, takže je ideální na šití triček na léto,
  • flanel - měkká tkanina zadržující teplo; Používá se k výrobě m.in nejdůležitějších košil a pyžam.

O čem je všechen ten povyk aneb o mimořádných vlastnostech bavlny

Víte, co dělá bavlnu jedním z nejoblíbenějších vláken na světě? Je ideální pro mnoho aplikací. Vysoká poptávka po různých druzích bavlny je dána typem materiálu, o který se jedná. Mezi jeho nejdůležitější vlastnosti patří:

  • v závislosti na tloušťce - prodyšnost nebo tepelná izolace,
  • hygroskopičnost,
  • měkkost
  • možnost přidávání příměsí pro zlepšení specifických vlastností,
  • odolnost vůči vysokým teplotám praní a žehlení,
  • Pevnost
  • Flexibilita
  • vytrvalost
  • "Nekouše" a nezpůsobuje pocit svědění.

Zajímavé je, že bavlna může být podrobena procesu mercerace, což vede ke zvýšené odolnosti a náchylnosti k barvení. 

Výhody a nevýhody bavlny

Při prezentaci vlastností bavlny jsme již poukázali na některé výhody této tkaniny. To však není vše. Za zmínku stojí, že různé druhy bavlny jsou výborným materiálem pro alergiky a lidi s kožními problémy. Jeho jemnost, měkkost a vzdušnost jsou v tomto případě dokonalou kombinací. Další významnou výhodou bavlny je, že se z ní snadno odstraňují skvrny. Proces praní je také šetrný, protože díky své odolnosti vůči teplotě se oblečení nezhoršuje a neztrácí své vlastnosti.

Má bavlna nějaké nevýhody? Ano, patří mezi ně náchylnost k mačkání, která vyplývá z nízké pružnosti tkaniny. Pamatujte také, že bavlna schne dlouho, což je způsobeno její hygroskopičností. Zdá se však, že tato malá špetka hořkosti není nic ve srovnání s mnoha výhodami tohoto materiálu.

Jaké je použití bavlny?

Bavlnu můžete použít k šití mnoha předmětů každodenní potřeby , jako je oblečení, záclony nebo závěsy. Vysoce kvalitní šicí bavlnu nabízí náš internetový obchod s látkami. Nakoupíte zde skvělé materiály, díky kterým si můžete ušít krásné letní šaty, sukni nebo vypasovaný kostým. Jako renomovaný velkoobchod s látkami v Poznani máme výrobky v různých barvách, vzorech a tloušťkách. V našem sortimentu najdete také hedvábí, satén a lycru. Všechny naše látky splňují ty nejvyšší standardy a čekají jen na vaši kreativitu.

Shrnutí

Není náhodou, že bavlna je na trhu s látkami již léta vysoce ceněna. Díky svým vlastnostem je ideální pro každodenní život, zatímco množství jeho typů vybízí k experimentování a šití různých oděvů. Zveme vás do našeho obchodu, kde si můžete koupit vynikající bavlnu, díky které budete moci realizovat své nápadité projekty!

Komentáře ()

Nakládka...