4 nápady, jak využít zbytky materiálů

Udržitelná móda, respektive opak rychlé módy, je filozofií designu, trendem udržitelnosti a především společenské odpovědnosti. Návrh, výroba i distribuce v oděvním průmyslu, založené na myšlence udržitelné módy, jsou prováděny s ohledem na životní prostředí a s využitím technik šetrných k planetě. Tato móda si každým rokem získává davy příznivců. S odkazem na převládající trend stojí za zmínku, že v našich malých místních šicích dílnách se také vyplatí dbát na udržitelnou výrobu a starat se o každý detail. V tomto článku bychom vás rádi inspirovali například k využití zbytkových materiálů. Představujeme 4 nápady, jak dobře využít zbytkové materiály.

Pro domácnost

Vždy bude existovat argument pro zkrášlení našeho bytu. Díky zbytkovým látkám můžeme ušít například jedinečné přehozy, povlaky na polštáře, ubrusy nebo ubrousky. Z látek, které jsou vhodné pro šití bytových doplňků, můžeme zmínit především: vlnu, bavlnu a kašmír, ale poslouží i len, hedvábí a polyester. Skvělým nápadem pro využití zbytků bavlněných nebo lněných materiálů jsou sáčky na potraviny, hadříky a ručníky. Dalším příkladem je použití zbytkových materiálů k ušití toaletní taštičky nebo nákupní tašky. 

Pro sebe

Zbytky hedvábných materiálů jsou ideální pro šití pásek přes oči, turbanů nebo gumiček do vlasů, které ochrání vaše vlasy během spánku a udrží je v lepším stavu.

Pro děti

Ze zbytků materiálů můžete vytvořit maskoty, deky nebo dětské podložky. Jsou také ideální pro šití čepic pro děti. V této sezóně jsou módní klobouky, které ochrání hlavu dítěte před sluncem. Větší kusy látky lze použít i k šití oblečení pro miminko. 

Pro blízké

Pokud vám zbydou speciální zbytky, například vzorovaného hedvábí, darujte svým blízkým šál nebo šátek. Hedvábí nebo polyester se bude skvěle hodit na šátky a šátky. 

Jsem si jistá, že jako zkušené švadleny najdete kreativnější nápady, jak využít zbytky látek. Jediné, co nás omezuje, je naše představivost.

Pokud jde o udržitelnou módu, za zmínku stojí také upcyklace. Upcyklace byla největším trendem na přehlídkách jaro-léto 2021. I velké módní domy jsou stále ochotnější používat dříve používané materiály, ze kterých šijí zcela nové oblečení.

Komentáře ()

Nakládka...